Nefrita lupica reprezinta inflamatia rinichiului, cauzata de lupusul eritematos sistemic. Lupusul eritematos este o boala autoimuna, iar nefrita lupica apare atunci cand lupusul afecteaza si rinichii.
Aproximativ 60% dintre persoanele cu lupus vor face nefrita lupica. Atunci cand rinichii sunt inflamati, acestia nu pot functiona normal. Nefrita lupica poate duce la insuficienta renala.
Care sunt simptomele in nefrita lupica?
Nefrita lupica este o afectiune severa. Simptomele, insa, nu sunt intotdeauna dramatice. Pentru cele mai multe persoane, primul simptom este reprezentat de umflarea picioarelor si gleznelor. In cazuri mai rare, apare si umflarea fetei si mainilor. Alte simptome pot varia de la persoana la persoana si de la zi la zi. Acestea pot include:
- Cresterea greutatii corporale
- Hipertensiunea arteriala
- Urina inchisa la culoare
- Urina cu aspect spumos
- Nevoia de a urina in timpul noptii
Nu toate problemele renale sau urinare la persoanele cu lupus apar din cauza nefritei lupice. Persoanele cu lupus sunt predispuse la infectii urinare. Acestea se manifesta prin senzatia de usturime in timpul urinarii si necesita tratament cu antibiotice. Unele medicamente pentru lupus pot afecta, de asemenea, rinichii si pot cauza umflarea membrelor si alte simptome asemanatoare nefritei lupice. Problemele legate de medicamente dispar atunci cand acestea nu se mai folosesc.
Cum se diagnosticheaza?
Diagnosticarea nefritei lupice incepe cu istoricul medical, examenul fizic si evaluarea simptomelor. Medicul va recomanda anumite teste pentru a confirma diagnosticul. Testele utilizate pentru a diagnostica problemele renale includ sumarul de urina, analize de sange, precum si ecografia sau biopsia renala.
Tratamentul nefritei lupice
Exista cinci tipuri de nefrita lupica. Tratamentul se bazeaza pe fiecare tip in parte, ce este determinat de biopsia renala. Avand in vedere ca simptomele si severitatea variaza de la persoana la persoana, tratamentele sunt alcatuite individual.
Medicamentele ce pot alcatui un tratament includ:
- Corticosteroizi. Aceste medicamente puternice pot sa scada inflamatia. Medicul va poate prescrie acest tip de medicamente pana la ameliorarea nefritei lupice. Din cauza ca acestea pot avea o serie de efecte adverse neplacute, trebuie sa fie monitorizate cu atentie. De cele mai multe ori, dozele de corticosteroizi se scad odata cu ameliorarea simptomelor.
- Medicamente imunosupresive. Acestea functioneaza prin oprirea activitatii sistemului imun ce afecteaza rinichii.
- Medicamente anticoagulante pentru a preveni aparitia cheagurilor de sange.
- Medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
Chiar si cu un tratament bun, pierderea functiei rinichilor poate progresa. Daca ambii rinichi cedeaza, persoanele cu nefrita lupica necesita dializa. Dializa implica filtrarea sangelui printr-un aparat pentru a indeparta deseurile din organism. In cazuri severe, unele persoane necesita transplant hepatic.
Ce schimbari trebuie sa faceti daca aveti nefrita lupica
Anumite schimbari ale stilului de viata pot proteja rinichii. Persoanele cu nefrita lupica trebuie sa:
- Bea suficienta apa pentru a mentine hidratarea
- Adopte o dieta saraca in sare, in special daca au si hipertensiune
- Evite fumatul si consumul de alcool
- Faca exercitii fizice constant
- Mentina un nivel optim al tensiunii arteriale
- Evite medicamentele care afecteaza rinichii, precum antiinflamatoarele nesteroidiene
Medicul va poate recomanda, de asemenea, o dieta saraca in potasiu, fosfor si proteine daca s-a pierdut deja din functia renala. Desi nefrita lupica este o problema severa, cele mai multe persoane nu vor ajunge la insuficienta renala.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
Sursa: webmd.com