Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ne trezim obositi. Care sunt cauzele?

21 mai 2024
Share

Somnul este o parte importanta in viata fiecaruia dintre noi. Daca incercati ore in sir sa adormiti si nu reusiti ori va treziti in mijlocul noptii si nu mai puteti adormi, inseamna ca suferiti de insomnie.

Insomnia este o tulburare foarte frecventa, care ne afecteaza capacitatea de a functiona normal in timpul zilei.

Nevoia de somn a oamenilor este diferita. De aceea, este foarte importanta si calitatea somnului, nu doar cantitatea. Nou-nascutii dorm in medie 16 ore din 24, adolescentii au nevoie in medie de 9 ore, iar adultii, de 7-8 ore de somn pe noapte.

 

Insomnia de lunga durata poate favoriza aparitia bolilor de inima

Insomnia poate fi situationala, durand de la cateva zile la cateva saptamani, sau cronica, avand durata de peste o luna. Insomnia cronica poate contribui chiar la declansarea anumitor boli organice: afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, diabet zaharat. In cazurile severe, pacientii prezinta dificultati de concentrare, de gandire, oboseala cronica.

Aproximativ jumatate dintre adultii de peste 65 de ani prezinta tulburari ale somnului, potrivit statisticilor. Inca nu se stie cu exactitate daca acestea au drept cauza procesul normal de imbatranire sau sunt rezultatul altor factori, cum ar fi medicamentele folosite de varstnici.

 

Factori declansatori ai insomniei

Insomnia poate fi cauzata de o multitudine de factori:

  • Schimbarea programului de munca;
  • Zgomote excesive sau neplacute;
  • Temperaturi ridicate sau scazute;
  • Situatii stresante (examene, pierderea unor fiinte dragi, somaj, divort etc.);
  • Prezenta unei boli acute care necesita spitalizare;
  • Consumul excesiv de alcool sau alte stimulente;
  • Altitudinile mari (la munte) sau calatoriile pe distante lungi, cu schimbarea fusului orar;
  • Anumite simptome ca durere, febra, dificultati respiratorii, congestie nazala, tuse, diaree etc.

 

Cauze medicale ale tulburarilor de somn

Cele mai frecvente cauze medicale de insomnie sunt: durerea cronica, sindromul oboselii cronice, insuficienta cardiaca congestiva, durerea anginoasa nocturna din bolile cardiace, boala de reflux gastro-esofagian, bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), astmul bronsic nocturn, apneea obstructiva in somn, maladiile Parkinson si Alzheimer, tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale sau traumatismele craniene, hipertiroidia, cancerul.

 

Depresia si anxietatea pot provoca insomnie

Afectiunile psihicului care duc la insomnie includ anxietatea, depresia, stresul (mental, emotional, situational), schizofrenia, mania (tulburarea bipolara). Insomnia este cel mai adesea un indicator al depresiei si anxietatii. De asemenea, consumul anumitor medicamente poate duce la insomnie, cum este cazul medicamentelor folosite in tratamentul astmului bronsic, al virozelor respiratorii, al hipertensiunii arteriale, al depresiei, al anxietatii, al schizofreniei sau al analgeticelor (contin cofeina).

 

Cofeina, nicotina si alcoolul, responsabile de tulburari ale somnului

Stimulentele frecvent asociate cu tulburari ale somnului sunt cofeina si nicotina. Oamenii consuma adesea si alcool seara, crezand ca induce somnul. Totusi, alcoolul este asociat cu intreruperi ale somnului si senzatia de oboseala dimineata. Si partenerul care sforaie sau se misca periodic in timpul somnului poate fi o alta cauza a somnului neodihnitor.

 

Un program fix al somnului si miscarea regulata va scapa de insomnie

Ca si in cazul altor boli, cunoasterea exacta a istoricului medical al unei persoane este esentiala pentru diagnosticarea tulburarilor de somn. Pentru a preveni instalarea acestora, se recomanda un program care sa cuprinda aceleasi ore de culcare si trezire in fiecare zi, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, crearea unui ambient fara zgomote, lumina etc.

 

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.