Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Ne putem tatua dacă avem psoriazis?

23 iunie 2020
Share
Ne putem tatua dacă avem psoriazis?

Psoriazisul este o afecţiune dermatologică cronică, ce apare atunci când celulele pielii se divid prea repede. Pentru că organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, pe piele încep să apară plăci tegumentare îngroşate, acoperite cu scuame albicioase. Tatuaje şi psoriazis? Putem să le combinăm?

Afecţiunea autoimună nu este vizibilă permanent, ea apare în diferite momente ale vieţii, cel mai adesea în perioadele stresante, în sezonul rece sau din cauza unor medicamente luate un timp îndelungat. De asemenea, poate să nu pară o traumă foarte mare executarea unui mic tatuaj, însă înţepăturile de ace sunt destul de traumatizante pentru piele şi pot determina apariţia psoriazisului. Chiar şi după mulţi ani de la realizarea tatuajului, pot apărea diferite iritaţii în respectiva zonă, care să provoace această boală.

De ce tatuajele pot declanşa psoriazisul?

Principalul motiv pentru apariţia psoriazisului declanşat de tatuaje este lezarea dermei. Aceasta nu include doar înţepăturile, ci şi tăieturile, arsurile, inclusiv cele solare, muşcăturile sau înţepăturile de insecte. Există cazuri în care şi iritaţiile cauzate de o centură sau curea strânsă prea tare au putut declanşa leziuni asemănătoare psoriazisului.

Conform unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Canadiene, realizat în 2013, aproximativ 25% dintre cazurile de psoriazis sunt rezultatul unei traume la nivelul pielii, provocate de o arsură. Iritaţiile cutanate apărute în formă liniară, în urma unei astfel de leziuni, sunt cunoscute ca fenomenul Koebner. Acesta apare, în special, la pacienţii cu psoriazis sau cu lichen plan.

Răspunsul imunităţii la vătămarea cutanată

O teorie arată că fenomenul apare atunci când straturile exterioare și mijlocii ale pielii (cunoscute, respectiv, ca epidermă și dermă) sunt rănite simultan. Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar trimite celule defensive (cum ar fi celulele T și citokine) la locul vătămat, pentru a ajuta la refacerea pielii. Făcând acest lucru, răspunsul inflamator rezultat poate declanșa inadvertent activitatea bolii în țesuturile respective.

Având boala autoimună în organism, răspunsul imun declanșat de lezarea pielii poate activa nu doar anticorpii care atacă organismele străine, ci și autoanticorpii, atacând celulele normale. Această ipoteză este evidențiată şi de persoanele cu psoriazis care au făcut radioterapie şi nu au avut rezultatele dorite în urma tratamentului și au vânătăi profunde. Deși epiderma poate rămâne necompromisă, derma poate suferi o vătămare suficientă pentru a declanşa un răspuns autoimun.

Aşadar, pe baza informaţiilor deja existente despre psoriazis şi fenomenul Koebner, tatuajele pot provoca un atac autoimun. Înţepăturile acelor lezează atât derma, cât şi epiderma, pentru injectarea culorii, şi pot declanşa acelaşi răspuns ca oricare altă vătămare de la nivelul pielii.

Ce trebuie sa stiti inainte de a va face un tatuaj

psoriazis, piele, boli ale pielii, tatuaj, iritatii,

Tatuajele existente şi iritaţiile pielii

Potrivit unui studiu realizat în 2011 de Clinical Dermatology, perioada dintre o leziune a pielii şi prezentarea primelor semne ale psoriazisului poate varia de la trei zile la doi ani. Există chiar și cazuri în care tatuajele finalizate cu ani în urmă pot deveni brusc cauza apariţiei afecţiunii. Se poate întâmpla ca într-o zi, un tatuaj să pară perfect normal și, în următoarea, țesuturile pot începe să se umfle, iritaţia răspândindu-se spre pielea adiacentă.

Acest lucru este cauzat de celulele keratinocite, care se comportă diferit atunci când ţesutul este cicatrizat. În loc să se manifeste într-un ciclu normal, de 40-56 de zile, keratinocitele din ţesutul cicatricial persistă şi proliferează, provocând îngroşarea ţesuturilor, numită şi hiperplazie epitelială.

Tatuaje şi psoriazis? Totuşi, statistic vorbind, tatuajele nu provoacă întotdeauna probleme, dar cresc riscul de apariţie a psoriazisului. Studiile arată că există riscul ca la una din patru persoane cu tatuaj să apară fenomenul Koebner, ca răspuns în urma traumatismului suferit de piele.

Înainte de realizarea tatuajului

Studiile arată că există câţiva coloranţi pentru tatuaje (în special coloranții galbeni și roșii) care pot provoca alergii ale pielii şi incită la un răspuns autoimun (inclusiv psoriazis). Dacă sunteți predispus la alergii cutanate, luați în considerare un test alergologic în prealabil pentru a vedea cum reacționează pielea la cerneală.

Dacă apar inflamaţii, trebuie consultat medicul dermatolog şi, în funcţie de severitatea simptomelor, acesta vă va prescrie un steroid topic sau alte tratamente pentru ameliorarea durerii sau inflamaţiei.

În unele state este interzisă tatuarea persoanelor cu boli de piele. De aceea, înainte de a recurge la această intervenţie, clienţii saloanelor trebuie să dovedească faptul că nu suferă de astfel de afecţiuni.

Medicii specialişti recomandă celor care doresc să se tatueze să se asigure înainte că echipamentul folosit a fost sterilizat, iar acele desigilate în faţa lor. De asemenea, persoanele ar trebui să nu plece din salon fără un act doveditor că au apelat la serviciile respectivului salon şi să păstreze, măcar, bonul pentru mai mulţi ani.

Dermatologii susţin că 2% dintre români suferă de psoriazis. Sosirea anotimpului cald aduce atât aspecte pozitive, cât şi negative pentru aceşti pacienţi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.