In zilele noastre, se intampla si lucruri bune cand vine vorba despre sanatate. Oamenii isi amintesc de bunele obiceiuri de odinioara, cand nimeni nu pleca la treaba inainte de a manca ceva, cat de putin. Campaniile educationale incep sa dea rezultate, iar lumea stie ca nu trebuie sa plece „cu burta goala” la scoala sau la serviciu.
Poate ca tinerii spera sa experimenteze pe pielea lor rezultate similare cu cele ale unui studiu care a aratat ca elevii care nu sar peste micul dejun sunt mai buni la matematica. Deseori, multe persoane se plang ca regula micului dejun poate avea efecte negative asupra siluetei, pe care se chinuie cu mult efort sa o tina sub control. La intrebarile „De ce sa mananc daca nu imi este foame?” si „De ce sa am parte de calorii pe care nu le doresc?”, veti afla raspunsul, speram cel asteptat.
Ne ingrasam sau nu daca mancam dimineata?
Ei bine, lucrurile sunt oarecum impartite. Este foarte adevarat ca ceea ce mancam la micul dejun „se pune”. Adica intra la socoteala. Caloriile nu se golesc pur si simplu, pentru ca au ajuns in organism la primele ore ale diminetii. Nu este ca si cum am putea manca orice, oricat (chiar alimente nesanatoase), chiar daca micul dejun e un obicei sanatos. Trebuie sa fim atenti si la cat, si la ce mancam, dar trebuie sa mancam. Micul dejun ideal nu exista, dar o combinatie de cereale integrale, un produs lactat bogat in proteine si fructe nu da gres niciodata.
Ce spun studiile
Studiile au aratat totusi ca persoanele care mananca regulat dimineata sunt mai aproape de greutatea ideala, au indice de masa corporala mai mic si au mai putine probleme ponderale decat cei care se multumesc cu nimic sau, si mai rau, apeleaza la cafea si tigari. Cum se coreleaza asta cu faptul ca trebuie sa fim atenti la calorii? Foarte simplu. Chiar daca nu ne este foame, trebuie sa mancam ceva. Organismul este lipsit de rezerve imediat accesibile de energie dupa mai mult de 8 ore de la ultima priza alimentara. Aceasta ii va scadea capacitatea de efort fizic si psihic, deci automat vom consuma mai putina energie, pentru ca ne vom simti obositi si lipsiti de chef.
Scoateti din meniu produsele de patiserie si dulciurile
Mai mult, in scurt timp, va aparea si senzatia de foame. Pe la mijlocul diminetii, va deveni devoratoare si, daca la 7:00 sau 8:00 nu punem nimic in gura, pe la 11:00-11:30 vom fi gata sa mancam orice. Adio reguli de alimentatie sanatoasa, adio selectie exclusiva a unor produse dense nutritional si sarace caloric! Fiecare celula din corp vrea de mancare. De regula, la indemana se vor afla produse hipercalorice, ceva dulciuri, patiserie. Si ne vom vedea pusi in situatia de a manca urgent, autocontrolul fiind pus pe loc repaus, si mult, tocmai pentru a acoperi cele aproape 12 ore de pauza alimentara.
Mancati musai micul dejun, dar cu cap!
Asta inseamna ca prima masa a zilei sa raspunda nevoilor calorice si functionale pe care le are fiecare dintre noi, in functie de varsta, sex, activitate. Si efectele pozitive nu vor intarzia sa apara, de la o productivitate crescuta la o silueta mai usor de pastrat. Micul dejun nu trebuie sa fie foarte bogat in grasimi. Omleta este preferata de multi dimineata, si acest lucru este in regula, atat timp cat nu este scaldata in ulei.
Sunt bune si legumele (o rosie completeaza bine omleta) si fructele (cateva felii de fructe proaspete peste iaurtul cu cereale au o mare valoare nutritiva). Sucurile de fructe au multe calorii, chiar daca sunt naturale. Asadar, ar fi de preferat fie sa mancati fructul ca atare, fie sa adaugati cat mai multa pulpa la suc, astfel incat sa beneficiati si de o portie de fibre si antioxidanti.