Revista care te menține sănătos

Știați că?

Nasul omului poate detecta până la un trilion de mirosuri diferite!

Dr. Dorel Drăghici, medic primar medicină de familie
30 octombrie 2019
Share
Nasul omului poate detecta până la un trilion de mirosuri diferite!

Respirăm de peste 20.000 de ori pe zi, de fiecare dată inhalând tot felul de mirosuri, care ne furnizează informații esențiale despre mediul înconjurător. Simțul mirosului ne avertizează asupra pericolelor precum gazul sau focul, ne spune ce mâncăruri ne fac rău și ne poate ajuta chiar să prezicem starea vremii.

Fiecare persoană are propriul miros. Acest miros, care este dat, printre altele, de moștenirea genetică și de regimul alimentar este unic, la fel ca amprentele. De altfel, mulți părinți își pot detecta copiii după miros.

Mirosul joacă un rol-cheie în determinarea gustului alimentelor și băuturilor. Avem patru gusturi primare: amar, acru, dulce și sărat. Toate nuanțele mai fine ale gustului revin, de fapt, în sarcina simțului olfactiv. Tocmai de aceea, nimic nu mai are același gust atunci când suntem răciți și avem nasul înfundat.

Alte lucruri fascinante

  • Mirosul este singurul dintre cele cinci simțuri legate direct de zona creierului în care se formează amintirile și sunt procesate emoțiile.
  • Regiunea creierului responsabilă de prelucrarea datelor privind mirosul este cu până la 50% mai mare la femei.
  • Ne alegem persoana iubită și în funcție de ce ne spune simțul olfactiv. Mirosul caracteristic al partenerului are un efect direct asupra receptorilor sexuali din creier, motiv pentru care pierderea mirosului se corelează cu scăderea apetitului sexual.
  • Culoarea membranei nazale este un indicator al sănătății. Rozul indică o membrană nazală sănătoasă, roșul semnalează infecția, pe când rozul șters spre gri e prezent mai ales în timpul sezonului alergiei nazale.
  • Nasul și sinusurile produc aproape un litru de mucus pe zi. Nu ne dăm seama de acest lucru pentru că îl înghițim.
  • Mucusul nazal conține substanțe chimice care ne ajută să ne menținem sănătatea. De aceea, atunci când suntem bolnavi, producția de mucus aproape că se dublează.
  • Nasul este căptușit cu structuri microscopice asemănătoare părului, numite cili. Cilii „mătură” mucusul în partea din spate a nasului la fiecare cinci-opt minute.
  • Nu putem strănuta în somn, deoarece nervii care declanșează strănutul „dorm” și ei.
  • Nasul este formațiunea care determină în cea mai mare măsură fizionomia.
  • Deși diferă de la o persoană la alta, există 14 forme de bază ale nasului.
  • Oamenii au 12 milioane de celule receptoare olfactive (mirositoare), în timp ce iepurii au 100 de milioane, iar câinii din rasa Bloodhound, cei mai mari și puternici dintre copoi – patru miliarde.
  • Nasul ne modelează vocea. Sunetul vocii este produs la nivelul laringelor, însă ceea ce se aude atunci când vorbim sau cântăm se datorează, în mare parte, structurilor rezonante din gât și din nas. Acesta este motivul pentru care atunci când suntem răciți sau avem o alergie și aerul nu mai poate trece prin nas așa cum ar fi normal, vocea ni se modifică.
  • Deteriorarea simțului olfactiv poate fi un simptom precoce al bolii Alzheimer.
#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.