Durata travaliului, durerea resimtita in momentul nasterii si modificarile legate de viata sexuala sunt numai cateva dintre cauzele ce la determina pe viitoarele mamici sa opteze tot mai mult pentru nasterea prin cezariana la cerere, potrivit medicilor ginecologi reuniti in perioada 28-30 octombrie in cadrul celui de-al XV-lea Congres National de Obstetrica Ginecologie.
Procentul general din Europa si SUA arata un trend crescator al nasterilor prin cezariana in detrimentul nasterii pe cale vaginala. Potrivit unui studiu al International Cesarean Section Awareness Network, realizat in 2009, rata de operatii cezariene inregistreaza un record: 1 din 3 nasteri are loc prin cezariana.
Totusi este bine de stiut ca nasterea vaginala are multiple atuuri. „Este vorba despre durata perioadei de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu medicul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, implicatiile legate de alaptare si reluarea activitatii sexuale”, a explicat prof. Dr. Radu Vladareanu, seful sectiei de obstetrica ginecologie din cadrul Spitalului Elias. Acesta a mai subliniat si faptul ca viitoarele mamici optaza pentru cezariana din cauza conceptiei gresite potrivit careia, nasterea „naturala” implica automat un travaliu lung si dureros.