Obiecte de dimensiuni foarte mici, laudate pentru succesul lor in electronica si chimie, nanoparticulele au devenit in ultima perioada o sursa de speranta si in medicina, in special in ceea ce priveste noile tratamente contra cancerului.
In prezent, o companie franceza lucreaza la un test promitator pentru pacientii care sufera de sarcom (tumori rare care ataca mai ales muschii membrelor), ce consta in injectarea unor particule de un milion de ori mai mici decat diametrul unui fir de par, cu scopul de a stimula efectele radioterapiei.
Studiul clinc, ce se deruleaza in prezent pe 27 de persoane, vizeaza verificarea efectului distrugator al razelor X emise in timpul sedintelor de radioterapie. Daca rezultatele sunt cele asteptate, metoda ar putea fi aplicata in tratamentul mai multor tipuri de cancer: de prostata, hepatic, pancreatic, rectal, al esofagului sau chiar contra tumorilor cerebrale.
Mai mult, pe langa radioterapie, nanotehnologiile ar putea fi folosite si in cazul chimioterapiei, creand mecanisme pentru care tratamentul tinteste doar celulele canceroase, fara a avea un efect nociv asupra restului organismului.
Cristina Ionescu