Multe persoane se confruntă cu mușcăturile de purici, mai ales dacă au animale de companie sau petrec mult timp în aer liber, în zone cu iarbă. Mușcătura de purice nu e doar enervantă, ci poate avea și complicații dacă nu e tratată corespunzător. În acest ghid, vom explora tot ceea ce trebuie să știți despre mușcătura de purice, de la identificare, la tratamente eficiente și strategii de prevenire.
Ce e mușcătura de purice?
Puricii sunt insecte hematofage care trăiesc pe animalele de companie, pe animale și pe oameni. Sunt mici, cu o lungime de 1-4 mm, și de culoare brun-negricioasă. Deși nu au aripi, puricii sunt capabili să facă salturi uriașe, sărind la o înălțime de câțiva metri. Puricii adulți se hrănesc numai cu sânge și sunt capabili să stea perioade lungi fără să se hrănească.
Puricii care trăiesc pe oameni sunt relativ rari. Specia pe care oamenii sunt cel mai probabil să o întâlnească este puricele de pisică, care infestează și câinii. Puricii mușcă cel mai adesea oamenii în jurul picioarelor și gleznelor, de obicei în linie continuă. Papulele roșii rezultate (niște umflături mici și solide) sunt o reacție alergică la saliva puricilor și au un singur punct de înțepătură în centru. Mușcătura de purice poate rămâne dureroasă și/sau pruriginoasă timp de o săptămână. Mâncărimea poate fi prezentă doar la locul mușcăturii sau poate fi resimțită dincolo de locul propriu-zis al mușcăturii.
Unde se găsesc puricii?
Puricii sunt mai activi în timpul sezonului cald. În exterior, puricii preferă zonele răcoroase, umede și cu multă umbră. Ei trăiesc în zonele cu copaci, iarbă înaltă și arbuști și sar pe animale atunci când acestea trec prin aceste zone.
La câini, pisici și alte animale, puricii trăiesc în jurul urechilor, gâtului, spatelui și abdomenului. Odată intrați în casă, puricii pot sări de pe un animal infestat ca să se ascundă. Se ascund adesea în covoare, mobilier, lenjerie de pat și crăpături în podea.
Mușcătura de purice, simptome
Simptomele pentru mușcătura de purice sunt variate. Dacă puricele are o boală sau apare o reacție alergică, simptomele pot fi mai severe.
Cele mai comune simptome includ:
- Mâncărime și iritație a pielii.
- Un inel decolorat în jurul mușcăturii.
Simptomele mai severe pot include:
- Reacție alergică (urticarie, erupție cutanată, dificultăți de respirație și umflarea corpului).
- Infecția cu o boală purtată de un purice (febră, dureri de cap, dureri corporale, erupții cutanate, greață, dureri abdominale, scădere în greutate, amețeli și slăbiciune).
Ce măsuri trebuie să luați imediat după mușcătura de purice
Dacă suspectați că ați fost mușcat de purici, există câteva măsuri pe care le puteți lua imediat pentru a reduce disconfortul și a preveni iritarea ulterioară:
- Spălați zona afectată cu apă și săpun. Acest lucru ajută la îndepărtarea murdăriei sau a bacteriilor care ar putea provoca infecții și poate calma pielea.
- Aplicați o compresă rece. Utilizați o compresă rece sau un pachet de gheață înfășurat într-o cârpă și aplicați-l pe mușcătura de purice timp de 10-15 minute. Acest lucru poate ajuta la reducerea umflăturii și la amorțirea zonei, inclusiv a mâncărimii cauzate de înțepătură.
- Evitați să vă scărpinați. Deși poate fi extrem de tentant să vă scărpinați mușcătura de purice, încercați să rezistați. Zgârieturile pot rupe pielea, ceea ce poate duce la iritații și infecții. Dacă vă e greu să evitați scărpinatul, puteți acoperi mușcătura de purice cu un bandaj.
Mușcătura de purice, tratament
De obicei, mușcătura de purice nu necesită tratament și se vindecă de la sine. Dar există creme antipruriginoase fără prescripție medicală, unguente cu hidrocortizon, cât și antihistaminice, care pot ameliora mâncărimea pielii și disconfortul.
Pe lângă remediile medicamentoase, există și remedii casnice pentru mușcătura de purice:
- Aloe vera. E o plantă cunoscută pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatoare. Aplicați gel proaspăt de aloe vera direct pe mușcătura de purice pentru reduce roșeața și mâncărimea.
- Bicarbonat de sodiu. Amestecați bicarbonatul de sodiu cu apă și formați o pastă pe care o aplicați pe mușcătura de purice și o lăsați să acționeze timp de 10-15 minute înainte să clătiți. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la neutralizarea mâncărimii și la reducerea umflăturii.
- Ceai de mușețel. Florile uscate de mușețel conțin terpenoide și flavonoide, care sunt substanțe chimice naturale ce au proprietăți antioxidante și antihistaminice. Puneți plicul de ceai direct pe mușcătura de purice timp de 10 minute, apoi ștergeți cu un prosop curat. Puteți să îl păstrați într-o cană în frigider și să îl aplicați de mai multe ori pe parcursul zilei.
- Miere. Are multe proprietăți care ameliorează mâncărimea și durerea și conține o enzimă numită catalază, care tratează inflamațiile minore.
- Fulgi de ovăz. Aceștia conțin proprietăți care pot calma mâncărimile. Mărunțiți-i într-o pulbere fină cu ajutorul unui blender, apoi amestecați pulberea cu apă caldă până când devine o pastă groasă și lipicioasă. Aplicați pasta pe mușcătura de purice timp de 10 minute.
- Oțet de mere. Diluați oțetul de mere cu apă în părți egale și tamponați mușcătura de purice.
Cum puteți preveni mușcăturile de purice?
Cea mai bună modalitate de a face față mușcăturilor de purici este de a preveni apariția lor. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să țineți puricii la distanță.
- Tratați-vă animalele de companie. Dacă aveți animale de companie, asigurați-vă că acestea sunt tratate în mod regulat pentru purici. Folosiți coliere antipurici, tratamente topice sau medicamente orale, conform recomandărilor medicului veterinar.
- Folosiți un pieptene pentru purici pentru animalele de companie. Acesta are dinții foarte apropiați și, atunci când periați blana animalului, puricii rămân blocați în dinți. Dacă vedeți purici în pieptene, scufundați pieptenele într-un bol cu apă cu săpun.
- Mențineți curățenia. Aspirați în mod regulat casa, în special zonele în care animalele de companie petrec mult timp, și spălați lenjeria de pat a animalelor de companie în apă fierbinte pentru a ucide puricii și ouăle acestora.
- Utilizați produse de combatere a puricilor. Luați în considerare utilizarea produselor de combatere a puricilor, cum ar fi spray-urile, pulberile sau pulverizatoarele în casă și în curte, pentru a reduce populația de purici.
- Evitați zonele „predispuse” la purici. Atunci când petreceți timp în aer liber, evitați zonele cunoscute a fi infestate cu purici, cum ar fi iarba înaltă sau zonele împădurite. Purtați mâneci lungi, pantaloni și pantofi cu botul închis pentru a reduce la minimum expunerea pielii.
Foto: shutterstock.com