Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Muscatura

13 decembrie 2010
Share

Plaga provocata de dintii unui animal sau ai unei fiinte umane care musca. Principalele riscuri legate de muscaturile animalelor sunt distrugerile de tesuturi si infectiile. Dintii animalelor mari pot sfarama tesuturile osoase si pot sectiona sau rupe vasele sangvine, provocand hemoragii mari si o stare de soc
Microbii care misuna pe botul sau in gura animalelor constituie cauza infectiilor secundare, mai ales daca leziunile tisulare sunt intinse. Cele doua riscuri infectioase majore sunt cele ale tetanosului si rabiei.

Tratament – Orice muscatura trebuie sa fie tratata. Plaga trebuie curatata cu grija (sub anestezie, daca este necesar) si nu trebuie inchisa (mai curand sa fie pansata decat suturata), deoarece o rana inchisa favorizeaza dezvoltarea microbilor transmisi prin muscatura. Se utilizeaza antibiotice in scop preventiv si o protectie antitetanica (ser, vaccin).
Consecintele unei muscaturi veninoase depind de specia animala in cauza, de marimea animalului, de cantitatea de venin injectata si de varsta si starea de sanatate a victimei. Exista seruri antiveninoase specifice pentru a combate efectele diferitelor veninuri.