Revista care te menține sănătos

Știri

Motivul pentru care turele de noapte vă pot pune în pericol sănătatea

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
11 martie 2021
Share
Motivul pentru care turele de noapte vă pot pune în pericol sănătatea

Oamenii care lucrează în schimbul trei prezintă un risc mai crescut de a dezvolta numite tipuri de cancer decât cei care lucrează pe timpul zilei. Cercetătorii americani de la Washington State University Health Sciences Spokane sugerează că explicaţia acestei situaţii constă în faptul că turele de noapte perturbă ritmurile naturale de 24 de ore ale activităţii genelor asociate cu anumite tipuri de cancer. Astfel, oamenii devin vulnerabili la deteriorarea ADN-ului. Totodată, mecanismele de apărare ale organismului nu mai pot face faţă acestor daune.

Studiul a presupus un experiment controlat de laborator, în care au fost folosiţi participanţi sănătoși, unde s-a simulat munca în schimbul de noapte, respectiv în schimbul de zi. Mai exact, 14 voluntari au petrecut șapte zile în laboratorul de somn de la WSU Health Sciences Spokane. Şapte participanţi au fost incluşi într-un program de trei zile care simula schimbul de noapte. Iar ceilalţi şapte au fost repartizaţi într-un program de trei zile care simula schimbul de zi. După încheierea simulărilor, toți participanții au urmat o procedură de rutină, prin care le-au fost urmărite ritmurile biologice, independente de orice influenţă exterioară. Ca parte a procedurii, aceștia au fost ținuți treji timp de 24 de ore; într-o postură semi-înclinată; la temperatura camerei; sub expunere constantă la lumină; şi au primit gustări identice din oră în oră. La fiecare trei ore li s-a recoltat câte o probă de sânge.

Schimbul de noapte şi pericolul neştiut

Rezultatele analizelor au indicat faptul că ritmurile multor gene care au legătură cu declanşarea cancerului au fost diferite în cazul participanţilor care au simulat munca în ture de noapte spre deosebire de cei care au simulat munca în ture de zi. Modificările au fost sesizate, în mod special, în cazul genelor care sunt responsabile de repararea ADN-ului. Dacă pe timp de zi acestea funcţionau normal, pe timp de noapte ritmul lor a fost dat peste cap.

Astfel, cercetătorii au descoperit că celulele albe din sângele indivizilor care au fost în grupul de noapte au arătat mai multe deteriorări ale ADN-ului decât cei din grupul de zi. Ulterior, specialiştii au expus aceste celule la radiaţii ionizate în două momente diferite ale zilei. S-a constatat că celulele radiate seara au prezentat leziuni mai crescute ale ADN-ului decât cele radiate în timpul zilei. Asta înseamnă că celulele albe din sângele participanţilor la simularea turelor de noapte au fost expuse la daune suplimentare din cauza radiațiilor; un factor de risc cunoscut pentru deteriorarea ADN-ului și declanşarea cancerului.

7 modalităţi prin care puteţi reduce riscul apariţiei cancerului

Schimbul de noapte, probabil cancerigen

„Există statistici ascendente din care rezultă că afecţiuni precum cancerul sunt mai răspândite în rândul oamenilor care lucrează în schimburi de noapte decât în rândul celor care lucrează în schimburi de zi. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a decis să clasifice munca în schimbul de noapte ca fiind, probabil, cancerigenă.”; declară profesorul Shobhan Gaddameedhi, unul dintre autorii studiului.

Următorul pas pe care cercetătorii doresc să îl facă este proiectarea studiului în lumea reală, prin contribuţia oamenilor care lucrează, în mod constant, de mai mulţi ani, în schimburi de zi sau de noapte. Dacă ceea ce se întâmplă în cazul angajaţilor în schimburi de noapte coincide cu concluziile simulării din laboratorul de somn, datele ar putea fi utilizate pentru a dezvolta medicamente şi strategii de prevenire prin care să se intervină asupra deteriorării proceselor naturale de reparare a ADN-ului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.