Monturile sunt mai frecvente in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. Incaltamintea neadecvata (pantofii foarte ingusti in partea din fata si pantofii cu toc) ar putea creste riscul de aparitie a monturilor.
Printre factorii de risc se numara formarea anormala a oaselor piciorului la nastere (defect congenital) si bolile artritice, cum ar fi artrita reumatoida. In unele cazuri, tensiunile repetitive asupra piciorului pot conduce la formarea monturilor (de exemplu, in cazul balerinelor).
Fie ca este sezonul sandalelor sau al cizmelor, monturile sunt inestetice si dureroase. In limbaj de specialitate, montul se numeste hallux valgus. Este practic un os normal care devine proeminent in urma deplasarii sale.
Simptome
Monturile pot prezenta sau nu simptome. Adesea, apare durerea in jurul zonei respective, mai ales atunci cand pasiti, si implicit inflamatia. Odihna amelioreaza durerea. Aparitia monturilor conduce la o extindere a bazei degetului mare, iar presiunea pe care o creeaza pantofii provoaca dureri intermitente. In cazul monturilor mai severe insotite de artrita, durerile devin cronice. Monturile sunt asociate adesea cu umflarea tesuturilor moi, roseata, sensibilitate la nivel local.
Dam vina pe stiletto?
Monturile se pot mosteni, iar persoanele cu articulatii flexibile se pare ca tolereaza mai bine problema. Insa persoanele cu articulatii rigide s-ar putea confrunta cu dureri intense. Anatomia piciorului, functiile articulatiilor si picioarelor vor fi evaluate in timpul examenului medical, astfel incat medicul specialist sa poata pune diagnosticul. Radiografiile pot fi de ajutor pentru a determina integritatea articulatiilor piciorului si pentru a detecta artrita sau guta.
Tratament fara interventie chirurgicala
Odihna si purtarea unor pantofi lejeri pot reduce durerea si iritatia, la fel si medicamentele antiinflamatoare. Aplicarea de comprese cu gheata poate fi, de asemenea, de ajutor. Pentru a reduce tensiunea, pacientilor li se pot recomanda exercitii de stretching. In functie de structura piciorului si de severitate, ortezele personalizate pot incetini progresul inflamatiei si ameliora problemele biomecanice. Inflamatia articulatiei de la baza degetului mare poate fi redusa si cu injectii locale pe baza de cortizon.
Cand se apeleaza la interventia chirurgicala
Daca durerea persista timp de un, atunci vi se poate indica interventia chirurgicala, dar trebuie sa stiti ca monturile sunt permanente si doar cu ajutorul interventiei chirurgicale pot fi indepartate. Scopul interventiei chirurgicale este de a aduce degetul mare in pozitia corecta.
In cazul in care diagnosticul se pune devreme, de exemplu, in preadolescenta, dezvoltarea poate fi incetinita si in unele cazuri oprita prin purtarea unor pantofi ortopedici. Evitarea anumitor activitati sportive ar putea preveni aparitia simptomelor.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Medicinenet.com; Clevlandclinic.org