Molarii de minte, denumiti popular masele de minte, reprezinta ultimii dinti care apar pe arcadele dentare, de obicei dupa varsta de 17 ani. De cele mai multe ori, aparitia lor este insotita de probleme.
Foarte frecvent, din cauza unei tendinte filogenetice de micsorare a maxilarelor, molarii de minte nu au loc suficient sa erupa corect pe arcada si raman inclusi in os. Lipsa de spatiu determina molarul de minte sa se „propteasca” in dintele situat anterior, intr-o pozitie inclinata. Astfel, ramane
captiv in os.
Este necesara extractia molarilor de minte?
Extractia molarilor de minte nu este obligatorie daca se afla in pozitia corecta. Exista insa situatii cand acestia trebuie scosi. Din pacate, cel mai frecvent, motivele sunt variate si pot avea diferite urmari:
Pot determina „inghesuiri” dentare (incongruenta dento-alveolara), din cauza presiunii exercitate dinspre posterior spre anterior. Aceste „inghesuiri” dentare duc la o igiena deficitara, producand in timp mobilitate dentara, retractii gingivale, sangerare la periaj (inflamarea gingiei), prodontita marginala si, in final, la pierderea ditilor; Pot cauza resorbtia radacinii si carii pe molarului 2 (situat anterior); In momentul in care erup inclinati spre obraz sau spre limba, pot determina ulceratii ale mucoasei jugale sau linguale.
Cand este indicata extractia?
Extractia molarilor de minte este recomandata in urmatoarele situatii:
Dintele se afla intr-o pozitie neadecvata; Nu are loc suficient sa erupa pe arcada; Cand provoaca durere si diconfort; In momentul in care este acoperit de o parte a mucoasei ce formeaza un loc pentru depunerea bacteriilor, persistand inflamatia locala; Cand este dificila curatarea lor.
Semne si simptome
In perioada de eruptie a molarilor de minte pot aparea simptome neplacute, ce nu trebuie ignorate. In astfel de situatii vizita la medicul stomatolog este necesara. Iata cateva dintre reactiile provocate de molarii de minte:
Durere, ce poate iradia spre tampla sau ureche; Gingie rosie si inflamata; Senzatie de tensiune locala; Dificultate masticatorie sau la inghitire; Gust neplacut (halena fetida); Crestere in volum a ganglionilor; Dificultate la deschiderea gurii; Stare generala afectata, cu oboseala, febra, agitatie. In cazuri mai grave, pot aparea complicatii, cum ar fi diferite forme de abcese, osteite (inflamatia unui os), limfadenite (afectarea unor statii ganglionare limfatice).
Pana ajungeti la medicul stomatolog, se recomanda o igiena buna, clatiri cu apa de gura sau amestec de ceai de musetel si salvie, alaturi de medicatie antiinflamatoare si antalgica. Acestea sunt insa solutii de moment, deoarece, trebuie precizat, tratament „acasa” nu exista.
Este dificila extractia molarilor de minte?
Molarii de minte au o „personalitate imprevizibila” din pacate. In functie de situatie, extractia lor poate dura cateva minute sau, in cazurile complicate, se poate prelungi. In general, extractia molarilor de minte superiori este mai usoara decat a celor inferiori. Totul depinde de numarul radacinilor, de pozitia si orientarea lor, de existenta unor varfuri curbate, de grosimea osului si densitatea acestuia. De aceea, se recomanda ca extractia molarilor de minte sa fie facuta de medici stomatologi chirurgi, pentru a diminua cat mai mult riscurile acestei interventii.
Dr. Anca Rusu
Medic specialist chirurgie dento-alveolara,
Stomatologie generala
E-mail: [email protected]