Cresterea in greutate nu ar trebui sa va surprinda daca ati inceput sa mancati peste masura sau daca ati renuntat la exercitiile fizice. Insa, daca va mentineti in continuare stilul de viata sanatos si continuati sa va ingrasati, atunci poate fi vorba despre alta cauza.
Iata care sunt cauzele surprinzatoare responsabile de cresterea in greutate.
Lipsa somnului
Atunci cand nu dormiti suficient, se produc anumite schimbari ale hormonilor, in special ai celor care intervin in controlul foamei si al poftelor. Aceste modificari pot duce la cresterea senzatiei de foame si a apetitului. Mai mult, acestea pot sa nu va permita sa simtiti senzatia de satietate dupa ce mancati.
Stresul
Cortizolul este hormonul stresului, iar secretia acestuia in exces duce la cresterea apetitului. In plus, este posibil sa simtiti nevoia de mai multe alimente bogate in calorii, de tip fast-food sau ciocolata, pentru a compensa efectele stresului.
Unele medicamente
Antidepresivele. Acestea sunt medicamente folosite pentru tratarea depresiei si pot duce la cresterea in greutate. Discutati cu medicul pentru eventualele schimbari ale planurilor de tratament care pot diminua aceste efecte. Insa si depresia in sine poate duce la cresterea in greutate.
Steroizii. Medicamentele antiinflamatoare steroidiene, precum prednisonul, favorizeaza cresterea in greutate, in special din cauza retentiei de lichide si a cresterii apetitului. Daca urmati un tratament cu steroizi, nu il intrerupeti brusc, deoarece pot aparea consecinte grave. Discutati cu medicul in legatura cu acest tratament.
Antipsihoticele. Acestea sunt folosite pentru a trata schizofrenia si tulburarea bipolara. Este important sa discutati cu medicul in legatura cu efectele adverse ale acestor medicamente. Nu schimbati planul de tratament singuri si nu reduceti doza fara sfatul medicului.
7 hormoni care mentin echilibrul organismului
Hipotiroidismul
Daca glanda tiroida nu secreta o cantitate suficienta de hormoni, pot aparea anumite simptome specifice, precum oboseala, senzatia de frig si cresterea in greutate. Fara acesti hormoni, metabolismul incetineste, iar acest fenomen este amplificat. Insa, tratamentul specific pentru hipotiroidism poate contracara acest efect advers.
Menopauza
Cele mai multe femei acumuleaza kilograme in plus la menopauza, insa cauzele nu sunt doar de ordin hormonal. In aceasta perioada a vietii, metabolismul incetineste, se ard mai putine calorii, iar sedentarismul accentueaza aceasta situatie.
Sindromul Cushing
Obezitatea este un simptom frecvent al sindromului Cushing, o afectiune medicala caracterizata prin cresterea nivelului de cortizol. Aceasta poate aparea daca urmati tratament cu steroizi pentru astm, artrita sau lupus ori daca glandele suprarenale secreta prea mult cortizol. Acumularea de tesut adipos se manifesta mai frecvent la nivelul fetei, gatului, spatelui si al taliei.
Sindromul ovarelor polichistice
Aceasta este o afectiune care implica tulburarile hormonale ale femeilor fertile si se manifesta prin formarea unor chisturi mici la nivelul ovarelor. Sindromul ovarelor polichistice duce la aparitia tulburarilor hormonale, ce influenteaza menstruatia, si la aparitia pilozitatii excesive si a acneei. Femeile care sufera de acest sindrom prezinta deseori rezistenta la insulina, ceea ce duce la cresterea in greutate.
Renuntarea la fumat
Este una dintre cele mai bune metode de mentinere a sanatatii. Atunci cand renuntati, puteti acumula cateva kilograme, insa, cu timpul, foamea excesiva va disparea si veti putea scapa mai usor de acestea.