In urma modificarii unei gene, oamenii de stiinta de la National Institutes of Health, SUA, au reusit sa extinda durata medie a vietii unor soareci de laborator cu circa 20%. In randul oamenilor, acest lucru ar echivala cu o prelungire a duratei medii de viata cu 16 ani.
Pentru a obtine aceste rezultate, cercetatorii au modificat genetic soarecii de laborator astfel incat acestia sa produca aproximativ 25% din cantitatea de proteina mTOR sintetizata in mod normal. Totusi, specialistii au observat ca aceasta modificare a duratei vietii nu afecteaza identic toate organele si tesuturile animalului. Desi, in ansamblu, soarecii mTOR imbatraneau mai bine, imbatranirea nu era uniforma: anumite organe si functii se mentineau mai bine decat altele.
Aceste observatii confirma faptul ca imbatranirea organismului nu este uniforma. Totusi, descoperirea este extrem de importanta, mai ales ca rezultatele ar putea duce la dezvoltarea unor terapii antiimbatranire destinate in mod specific anumitor organe, de exemplu, creierul, in cazul bolii Alzheimer.
Cristina Ionescu
Sursa: Science Daily