Febră, tuse, frisoane, dureri în gât, cefalee… Gripă? Anual, infecțiile cu virusul Influenza ajung să fie prezente la tot mai multe persoane, fiind una dintre infecțiile respiratorii cele mai dese în sezonul rece, dar nu numai. Sistemul imunitar este cel care asigură lupta organismului cu gama variată de agenți patogeni, însă acesta prezintă și o componentă dobândită: uneori este esențial ca organismul să intre în contact cu un anumit agent patogen pentru a putea lupta eficient, însă ulterior trecerii prin boală, cu diferiți agenți. Tocmai din acest motiv, vaccinurile sunt esențiale când vine vorba de prevenirea unei boli, asigurând organismului o imunitate dobândită.
Efectuarea unui vaccin antigripal reprezintă o metodă eficientă de profilaxie împotriva infecției cu virusul Influenza. Există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale: cu virusuri inactivate, ARN-mesager, virusuri atenuate, particule virale recombinate și altele. De reținut este, însă, că niciunul dintre acestea nu prezintă potențial infecțios. Un vaccin antigripal conține tulpini inactivate ale acestui virus și, după inoculare, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului viu, ceea ce înseamnă că va avea o capacitate mult mai mare de a lupta împotriva agentului. În aceeași măsură, chiar și în cazul manifestării simptomelor infecției, acestea vor fi mult reduse.
Vaccin antigripal – ce este?
Un vaccin antigripal este un preparat medical care are rolul de a asigura imunizarea persoanelor care aleg să îl facă. Există două tipuri de vaccin antigripal disponibile pe piață, și anume:
- Vaccin antigripal cu virus inactivat, injectabil, care este recomandat tuturor categoriilor de vârstă (inclusiv copiilor de peste 6 luni);
- Spray nazal cu suspensie, care este un vaccin antigripal cu virus viu atenuat, administrat pe cale nazală și recomandat persoanelor cu vârstă cuprinsă între 2-18 ani.
Un vaccin antigripal poate conține 2, 3 sau 4 tulpini ale virsului Influenza, întrucât acest virus, de-a lungul timpului, s-a adaptat și a suferit mutații. Tulpinile sunt, de fapt, variantele circulante sezoniere ale virusului, motiv pentru care un vaccin antigripal tetravalent (varianta care conține toate cele 4 tulpini) oferă protecție maximă împotriva infecțiilor virale. Acest vaccin antigripal ar trebui făcut îndeosebi de persoanele care știu că au imunitate scăzută și la care simptomele, respectiv manifestările unei boli, tind să fie mult mai violente. De asemenea, se recomandă ca acest vaccin antigripal să fie făcut în special de persoanele predispuse complicațiilor infecției:
- Persoanele cu vârstă de peste 65 de ani;
- Copiii cu vârstă cuprinsă între 6 luni și 4 ani;
- Persoanele care suferă de boli pulmonare și cardiovasculare;
- Femeile însărcinate (se recomandă ca vaccinul să fie efectuat în trimestrul II sau III);
- Persoanele care lucrează în instituții medicale și de îngrijire a persoanelor.
Sistemul imunitar începe să producă anticorpi împotriva virusului Influenza după aproximativ 2-3 săptămâni de la inocularea cu vaccin antigripal. În mod obișnuit, persoanele care aleg să se vaccineze cu vaccin antigripal dezvoltă forme deosebit de ușoare ale bolii, tranzitorii, uneori și asimptomatice, datorită faptului că sistemul imunitar poate acționa eficient și rapid, existând și ceea ce specialiștii numesc „memorie imunitară”: organismul a avut deja contact cu virusul și, prin urmare, știe cum să lupte împotriva acestuia. Așa funcționează toate vaccinurile, în esență, și nu doar diferitele forme de vaccin antigripal.
Vaccin antigripal – pentru ce este benefic?
Vaccinarea cu vaccin antigripal conferă organismului protecție maximă împotriva infecției. Cu ajutorul acestuia, sistemul imunitar intră în contact cu virusul – cu potențial infecțios inexistent sau deosebit de redus –, reușind astfel să sintetizeze anticorpi specifici îndreptați asupra sa, iar acest lucru înseamnă că îi conferă organismului protecție sezonieră împotriva virusului viu care este vehiculat pe cale aeriană. Vaccinarea cu vaccin antigripal nu doar reduce riscul de infecție, ci poate ajuta și la dezvoltarea unei forme mai ușoare de gripă, aspect esențial în cazul celor ce prezintă riscuri de complicații: bătrâni, copii, persoane cu imunitate scăzută și comorbidități.
Vaccin antigripal – mituri și realități
Subiectul vaccinurilor este unul deosebit de controversat, iar numeroasele teorii vehiculate atât în mediul online, cât și în comunitatea științifică, pot face ca o persoană să fie reticentă atunci când vine vorba de administrarea unui vaccin antigripal. Cu toate acestea, vaccinurile sunt una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul medical, iar eficiența lor este imposibil de pus la îndoială. Numeroase boli cândva mortale au ajuns să fie eradicate în totalitate mulțumită programelor de vaccinare națională, iar tehnologia de producere a vaccinurilor este acum chiar mai sigură decât oricând. Iată câteva mituri asociate frecvent cu acest vaccin antigripal:
Mitul 1: Gripa nu este chiar atât de gravă, așa că nu am nevoie de vaccin antigripal
Realitate: Multe persoane folosesc termenul de „gripă” pentru a se referi la o răceală sau la un alt tip de infecție respiratorie. Cu toate acestea, gripa este o boală cu potențial grav, necesitând chiar și spitalizare, în special în rândul populațiilor cu risc crescut (copii și persoane în vârstă). De fapt, conform datelor epidemiologice și în funcție de severitatea tulpinei, infecțiile cu acest virus pot provoca decese de ordinul miilor.
Mitul 2: Administrarea de vaccin antigripal poate provoca gripă
Realitate: Un vaccin antigripal conține virus atenuat, inactivat (omorât) sau recombinat. Prin urmare, ele nu pot provoca gripă, întrucât virusul nu prezintă potențial infecțios. De obicei, este nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni pentru ca o persoană să dezvolte anticorpi, perioadă în care, evident, există posibilitatea ca o persoană vaccinată cu vaccin antigripal să se infecteze.
Mitul 3: Administrarea de vaccin antigripal nu este necesară în fiecare an
Realitate: Imunitatea dobândită după vaccinare scade în timp, motiv pentru care vaccinarea în fiecare an cu vaccin antigripal este esențială pentru protecție maximă. În aceeași măsură, pentru a se potrivi cu tulpinile gripale circulante, un vaccin antigripal poate fi schimbat, îmbunătățit, motiv pentru care se recomandă vaccinarea anuală pentru toate persoanele cu vârsta de +6 luni.
Mitul 4: Administrarea de vaccin antigripal nu exclude riscul de a dezvolta gripă
Realitate: Într-adevăr, vaccinarea antigripală nu garantează faptul că o persoană nu va dezvolta simptome de gripă, însă va reduce semnificativ riscul apariției acestora. Este important de știut că există mai multe tulpini gripale care circulă și se modifică de la an la an (mutațiile sezoniere spontane sunt responsabile de acest lucru). În schimb, un vaccin antigripal asigură protecția ce este necesară pentru cele mai comune tipuri de infecții, fiind deosebit de eficientă.
Mitul 5: Persoanele sănătoase, cu imunitate puternică, nu au nevoie de vaccin antigripal
Realitate: Specialiștii recomandă ca toate persoanele cu vârsta +6 luni să se vaccineze. Lucrul acesta se datorează faptului că gripa este o boală contagioasă și poate presupune complicații cu potențial debilitant (miocardită, meningită, pneumonie și altele). Oamenii sănătoși pot răspândi virusul și la alte persoane sensibile – nou-născuți, vârstnici, persoane imunocompromise. Prin urmare, vaccinarea are și rolul de a preveni răspândirea virusului, nu doar asigurarea imunității.
Mitul 6: Vaccinurile sunt periculoase și au efecte secundare violente asupra sănătății
Realitate: Majoritatea oamenilor nu prezintă reacții adverse grave la administrarea unui vaccin antigripal. În mod uzual, efectele secundare resimțite pot fi durerea ușoară la locul injectării și senzația de slăbiciune musculară, febră, disconfort. Acestea sunt autolimitate și dispar deosebit de rapid. În orice caz, eventualele efecte secundare sunt mult mai puțin severe decât simptomele asociate gripei.
Mitul 7: Sunt însărcinată, motiv pentru care nu pot să fac vaccinul antigripal
Realitate: De fapt, chiar mai mult decât atât, femeilor însărcinate li se recomandă îndeosebi să facă vaccinul antigripal, deoarece prezintă un risc mai mare de complicații ale gripei decât alte femei aflate la vârstă reproductivă. Femeilor însărcinate li se recomandă vaccinul antigripal ce se administrează sub formă injectabilă, nu nazală. Vaccinul antigripal efectuat în timpul sarcinii îl va proteja chiar și pe nou-născut în primele luni de viață, lucru deosebit de important întrucât sugarii mai mici de 6 luni sunt susceptibili la complicații grave datorate infecției cu Influenza. De asemenea, și persoanele cu imunitate scăzută și comorbidități ar trebui să ia în considerare administrarea de vaccin antigripal.
Mitul 8: Chiar dacă m-am vaccinat, pot în continuare să fac gripă
Realitate: Este adevărat că unii oameni care se vaccinează tot ajung să facă gripă. Acest lucru, în schimb, se poate datora mai multor motive:
- Persoana era deja infectată în momentul în care s-a vaccinat;
- Persoana s-a infectat în decursul celor 2-3 săptămâni necesare dezvoltării anticorpilor;
- Este posibil să se fi infectat cu alte tipuri de virusuri respiratorii, nu Influenza;
- A fost expusă la un virus gripal care nu era conținut în vaccinul administrat;
- Răspunsul unei persoane la vaccin depinde de multe variabile, cum ar fi vârsta, afecțiunile subiacente, starea generală de sănătate și altele. Cu toate acestea, persoanele care au trecut prin gripă, deși au făcut acest vaccin antigripal, au prezentat simptome mult mai reduse ale gripei, iar riscul complicațiilor a fost mult redus.