Viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia) afecteaza peste 50% din populatia tarii, acesta fiind si cel mai frecvent motiv pentru care oamenii apeleaza la un consult medical de specialitate. Viciile de refractie produc scaderea acuitatii vizuale la distanta, la apropiere sau in ambele situatii, cu impact negativ in plan profesional sau chiar social.
Pacientii cu vicii de refractie necorectate prezinta dificultati legate de instruirea scolara sau de activitatea profesionala. Metodele de corectie sunt multiple si depind de particularitatea viciilor de refractie, de ocupatia si dorintele pacientului si, nu in ultimul rand, de arsenalul terapeutic care ne sta la dispozitie.
Ce presupune fiecare viciu de refractie?
Miopia este viciul de refractie in care imaginea, din cauza unui ax ocular prea lung sau a unei curburi exagerate a corneei, se formeaza inaintea retinei, pacientul nevazand clar la distanta. In caz de hipermetropie, din cauza unui ax anteroposterior ocular prea scurt, imaginea se formeaza in spatele retinei. Pacientii adulti au dificultati atat la distanta, cat si la apropiere, iar cei tineri prezinta dificultati in special la citit. Astigmatismul este un viciu de refractie mai complex, in care curbura corneei este neregulata, iar imaginea care se formeaza este neclara, distorsionata. Presbiopia apare in jurul varstei de 45 de ani, pe masura ce cristalinul devine incapabil sa-si modifice puterea de refractie pentru a vedea clar aproape.
1. Ochelarii de vedere, cea mai uzuala metoda de corectie
Metoda cea mai comuna de corectie a viciilor de refractie o reprezinta corectia cu lentile aeriene, adica prin ochelari. Dupa un consult oftalmologic, se stabileste afectiunea de care sufera pacientul si se corecteaza pana cand se obtine vederea optima. Pacientul este instiintat de beneficiile ochelarilor cu lentile bifocale sau progresive in raport cu folosirea a doua perechi de ochelari (pentru corectia vederii la distanta, respectiv a celei de apropiere).
Lentile cu tratament antireflex sau cu proprietati heliomatice
Lentilele pot avea diverse imbunatatiri, cum ar fi tratamentul antireflex, care imbunatateste calitatea vederii si reduce oboseala oculara (mai ales la calculator, televizor, conducerea automobilelor), sau pot prezenta proprietati heliomatice. Pacientii nu pot insa desfasura anumite activitati sportive sau de recreere.
2. Lentilele de contact
O alta metoda de corectie a viciilor de refractie o reprezinta folosirea lentilelor de contact. De mentionat faptul ca fiecare viitor purtator de lentile este unic si trebuie sa se tina cont de parametrii lentilei de contact, de istoricul viitorului purtator (varsta, stil de viata, ocupatie), de anumiti factori locali (curbura corneei, anatomia pleoapelor, filmul lacrimal) si de complianta purtatorului. Metoda corectiei cu lentile de contact permite o buna practicare a diverselor activitati sportive, insa sunt contraindicate pacientilor care isi desfasoara activitatea intr-un mediu mai putin salubru sau cu intemperii.
3. Terapia cu laser
Metodele chirurgicale de corectie a viciilor de refractie sunt diverse si ofera posibilitatea de a renunta la portul ochelarilor. Acestea modifica anumiti parametri optici ai ochiului. Una dintre metode este terapia cu laser excimer, care modifica razele de curbura ale corneei pentru a permite focalizarea corecta a imaginii la nivelul retinei. Acest procedeu permite corectarea hipermetropiei de pana la +5 dioptrii si a miopiei pana la -9 dioptrii. Unul dintre factorii care limiteaza performantele metodei este grosimea corneei.
4. Chirurgia refractiva cristaliniana
O alta metoda este chirurgia refractiva cristaliniana, care elimina una sau mai multe vicii de refractie simultan, prin inlocuirea cristalinului cu un implant de cristalin artificial. Metoda se adreseaza corectiei miopiei, hipermetropiei, astigmatismului, presbiopiei cu implante de cristalin foldabile monofocale (elimina portul de ochelari pentru vederea la distanta), multifocale (elimina necesitatea folosirii ochelarilor, ameliorand vederea la distanta si la apropiere) sau torice (amelioreaza atat miopia sau hipermetropia, cat si astigmatismul simultan, facand posibila renuntarea la ochelari). Aceasta metoda nu este limitata de grosimea corneei si se pot corecta vicii de refractie cu valori mari: hipermetropii de peste +6 dioptrii, miopii de peste -9 dioptrii si astigmatisme mari, chiar si de peste 4 dioptrii.
Dr. Sorin Macarie,
Medic primar oftalmologie
Medcenter Cluj-Napoca,
0264 592 854,