Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Miopia poate fi corectata doar prin operatie

17 martie 2011
Share

Specialistii sustin ca miopia reprezinta o problema de vedere care afecteaza aproximativ o treime din populatia Romaniei si face parte din viciile de refractie, alaturi de hipermetropie si astigmatism.

Miopia este o afectiune a ochiului in care razele luminoase venite de la un obiect converg in fata retinei (locul unde se formeaza imaginea) si nu pe retina, facand ca imaginea obtinuta sa nu fie clara.

De cele mai multe ori, este vorba de un ochi „prea lung”, adica un ochi care are axul vizual, anteroposterior, prea mare. De aceea, razele luminoase nu ajung pana la retina.

Cauzele nu sunt complet cunoscute dar, in mod cert, factorii genetici joaca un rol important. Nici factorii de risc nu se stiu, in afara celor genetici (unul sau ambii parinti au miopie). De asemenea, miopia nu se vindeca, dar se poate corecta, si nu poate fi prevenita.

Miopia poate aparea la prescolari, scolari si varstnici

Nu putem vorbi de o categorie de varsta predispusa la miopie. Totusi, putem spune ca aceasta apare cu precadere la anumite varste:

  • Miopia varstei mici isi face simtita prezenta inca din copilarie, de la varsta prescolara. De obicei, are valori dioptrice mari si o evolutie uneori galopanta spre miopie forte, cu leziuni asociate de fund de ochi;
  • Miopia scolara apare la varsta scolii primare sau in adolescenta. De obicei, creste pana la 20-22 de ani, fara a atinge valori dioptrice foarte mari;
  • Exista si o miopie a varstei a treia, cauzata de alti factori decat dimensiunile ochiului, si anume, miopia provocata de aparitia cataractei (cataracta miopigena). Poate atinge valori dioptrice mari, dar se rezolva odata cu operarea cataractei.

Vederea neclara la distanta, principalul simptom

Dupa valorile dioptrice, exista miopie mica (pana in 2-3 dioptrii), medie (4-6 dioptrii), mare (6-10 dioptrii), forte (cu valori peste 10 dioptrii) si miopie fortissima (cu valori chiar peste 20 de dioptrii). Simptomul tipic este vederea scazuta la distanta. Pacientul vede bine aproape, dar nu si la distanta, unde vede neclar sau „in ceata”. Alte simptome sunt miodezopsiile („muste”, „musculite” sau „panze de paianjen” in campul vizual). In miopiile forte asociate cu leziuni de fund de ochi (coroidoza miopica) pot fi prezente si alte semne, precum: dificultate la citit litere marunte, randuri frante sau intrerupte, pete negre in centrul campului vizual.

Cum se stabileste diagnosticul?

Miopia se diagnosticheaza relativ usor, prin masurarea dioptriilor ochiului cu autorefractometrul computerizat, aparat care nu trebuie sa lipseasca din cabinetele oftalmologice. Se mai pot folosi schiascopia dupa cicloplegie (instilarea unor picaturi care „paralizeaza” provizoriu acomodatia), in special la copii. In general, la copii sau tineri, din cauza contractiei involuntare, reflexe, a cristalinului (acomodatia), poate aparea la masurarea dioptriilor o falsa miopie sau o crestere falsa a unei miopii cunoscute. Acest lucru poate fi evitat prin masurarea dioptriilor dupa cicloplegie.

Ochelari, lentile de contact sau interventie chirurgicala

Nefiind o boala, miopia nu are un tratament propriu-zis. Scaderea vederii cauzata de miopie poate fi contracarata prin prescrierea si purtarea de ochelari sau lentile de contact. Pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile, exista posibilitatea operarii miopiei. Conditia este ca pacientul sa aiba o motivatie solida, miopia sa fie stabila in ultimii doi-trei ani si sa nu aiba nicio contraindicatie pentru operatie.

Operatie cu laser sau prin implantare de lentile refractive

Exista doua mari tipuri de operatii pentru miopie:

  • Operatia cu Laser Excimer. Razele laserului actioneaza pe suprafata ochiului, a corneei, slefuind-o si subtiind-o, modificand astfel razele de curbura si axul anteroposterior al ochiului si, implicit, dioptriile. Aceasta metoda este recomandata miopilor pana in 6-7 dioptrii, in functie si de grosimea corneei;
  • Operatia prin implantare de lentile refractive, fie cu pastrarea cristalinului propriu, fie dupa renuntarea la acesta (emulsificarea lui). In primul caz, este vorba de implantare de lentile de camera anterioara pe ochi, metoda recomandata tinerilor si adultilor pana la varsta prezbita (40-45 de ani). In al doilea caz, este vorba de implantare de lentile de camera posterioara, dupa extragerea cristalinului, metoda indicata pacientilor prezbiti, adica peste  40-45 de ani. Metoda lentilelor intraoculare se poate realiza pentru orice valoare a miopiei si orice grosime a corneei.

Lipsa stabilizarii miopiei, contraindicatie pentru operatie

Ambele interventii au o durata scurta, de 8-10 minute la fiecare ochi si se realizeaza cu anestezie locala – doar cu picaturi in cazul Laserului Excimer si a lentilelor de camera posterioara, respectiv, cu o injectie mica langa ochi pentru implantarea lentilelor intraoculare de camera anterioara, pe ochi. O contraindicatie generala pentru interventiile chirurgicale este lipsa de stabilizare a miopiei, ceea ce este foarte posibil la varste sub 20 de ani.

Dr. Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru,

Medici specialisti oftalmologie,

Clinica Oculus, Telefon: 021/317.80.70;

021/230.14.91, www.eye.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.