Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Miocardului (biopsie a)

13 decembrie 2010
Share

Examen medical constand in prelevarea de fragmente de muschi al inimii pentru a fi studiate la microscop.

Indicatii – Biopsia miocardului este efectuata in caz de miocardiopatie (boala a muschiului cardiac), de miocardita (inflamatie a miocardului), de tumora cardiaca sau dupa o transplantare cardiaca, pentru a detecta o rejectie de grefa sau doar pentru supravegherea evolutiei grefei.

Tehnica si desfasurare -In ajunul examenului, pacientul este spitalizat intr-un serviciu de cardiologie.
Sub anestezie locala, medicul introduce in artera femurala sau printr-o vena a gatului un cateter (tub de plastic) dotat cu o pensa pentru biopsie si ghideaza ansamblul pana la inima cu ajutorul unui ecran de control. O data cateterul ajuns pana la peretele intern al cavitatii cardiace, cardiologul preleveaza un fragment de miocard. Examenul dureaza aproximativ 1 ora si 30 minute.

Supraveghere – Daca introducerea cateterului s-a facut prin artera femurala in plica inghinala, pacientul trebuie sa ramana lungit 24 ore dupa examen, cu scopul de a evita orice risc de hemoragie locala. Atunci cand calea de acces este o vena, supravegherea nu este decat de cateva ore.

Efecte secundare – Acestea sunt rare uneori poate surveni un mic hematom la punctul de punctionare sau o alergie trecatoare si benigna provocata de introducerea cateterului. Daca, in mod exceptional, se declara o hemoragie cardiaca, este fara consecinte grave.