Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Minerale esentiale pentru sanatate

22 aprilie 2021
Share
Minerale esentiale pentru sanatate

Macromineralele sunt nutrienti de care organismul uman are nevoie in cantitatea cea mai mare pentru a functiona optim. Implicate in numeroase procese, este important ca aceste macrominerale esentiale, sase la numar, sa fie asigurate printr-o dieta variata si echilibrata si, la nevoie, prin suplimente alimentare.

Mineralele se numara printre substantele vitale pentru buna functionare a organismului. In linii mari, acestea se impart in macrominerale, de care organismul are nevoie in cantitati insemnate, si microminerale care, desi la fel de importante, sunt necesare organismului in cantitati foarte reduse. Asadar, intrucat avem nevoie de macrominerale in cantitati generoase (de ordinul miligramelor) zi de zi, este esential sa stim care sunt sursele alimentare care ni le asigura, astfel incat sa ne mentinem sanatatea, din cap pana-n picioare, pe termen lung.

Calciul

Este mult mai mult decat un mineral care asigura sanatatea oaselor si previne instalarea unor probleme grave, precum osteoporoza. Acest macromineral este implicat si in metabolism, in procesul de coagulare a sangelui si reglarea tensiunii arteriale, asigurand si functionarea optima a muschilor si nervilor. Calciul poate fi procurat din lactate (iaurt, lapte, branzeturi), dar si din legume cu frunze verde inchis (spanac, broccoli, nap, varza kale), leguminoase, peste (somon, sardine) si fructe de mare (stridii).

Rezerva online si ridica din cea mai apropiata farmacie Catena suplimentele alimentare din gama Naturalis Efervescente.

Clorul

Este implicat in secretia sucurilor gastrice (sinteza acidului clorhidric), avand un rol important in digestie si defecatie. Contribuie la reglarea presiunii osmotice din sange si tesuturi, la mentinerea sanatatii cardiovasculare, dar si la formarea tendoanelor, oaselor si dintilor. Acest mineral abunda in sarea de masa si, implicit, in alimentele procesate, fiind asigurat si de consumul de peste, legume precum rosiile si telina, masline, alge si paine.

Magneziul

Magneziul, a carui carenta este mai comuna decat am putea crede, este un mineral extrem de important, fiind implicat intr-o paleta larga de procese, intre care contractia musculara, reglarea tensiunii arteriale si a glicemiei, sinteza proteinelor si functionarea optima a sistemelor imunitar, nervos si cardiovascular. Totodata, magneziul este vital pentru dezvoltarea osoasa corespunzatoare, fiind implicat si in absorbtia adecvata a calciului. Surse pretioase de magneziu sunt fructele in coaja lemnoasa, semintele, cerealele integrale, leguminoasele (fasole, mazare, naut), bananele, laptele, iaurtul si legumele cu frunze verde inchis.

minerale

Fosforul

Joaca un rol esential in metabolizarea proteinelor si a carbohidratilor si este implicat in dezvoltarea osoasa si in mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. De altfel, fosforul este regasit in membrana fiecarei celule, dar si in tesuturile moi, asigurand, intre altele, transformarea alimentelor in energie. De unde il procuram? In general, din alimentele bogate in proteine, cum sunt carnea, fructele in coaja lemnoasa, semintele si leguminoasele.

Potasiul

Este implicat in functionarea optima a sistemului nervos si a ficatului, dar si in contractia musculara. De asemenea, regleaza cantitatea de lichid intracelular si activitatea intestinala. Foarte important este si faptul ca potasiul contracareaza impactul negativ al excesului de sare (sodiu) asupra tensiunii arteriale. Cantitati generoase de potasiu se gasesc in legume si fructe, dar si in leguminoase, lapte, fructe in coaja lemnoasa, cereale si carne.

Sodiul

Contribuie la reglarea tensiunii arteriale (reversul fiind faptul ca un consum excesiv poate favoriza hipertensiunea), este implicat in contractia musculara si in functionarea optima a sistemului nervos. De asemenea, alaturi de clor, favorizeaza mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Mineralele nu actioneaza pe cont propriu, ci in sinergie cu alte macro- si microminerale. De aceea este atat de important consumul unei varietati de alimente (preferabil naturale). La nevoie, este indicat aportul extra prin suplimente alimentare, insa numai la recomandarea medicului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.