Unul dintre microelementele strict necesare organismului nostru este zincul. Element mineral necesar în cantităţi reduse, aportul alimentar este, de regulă, mai mult decât suficient pentru acoperirea dozei zilnice necesare. Rolurile sale în organism sunt multiple, ca în cazul altor minerale, de la sinteza proteinelor la creştere şi dezvoltare.
Este prezent în toate celulele organismului, fiind cofactorul a aproximativ 300 de enzime ce sunt implicate în digestie, imunitate, funcţionarea sistemului nervos etc. Chiar şi mirosul sau gustul au nevoie de zinc, deficienţa acestuia diminuând cele două simţuri. Diversele aspecte prezentate sunt cunoscute de foarte mult timp, dar zincul, ca şi vitamina D, a revenit în actualitate recent, odată cu pandemia de COVID-19. Într-adevăr, zincul e necesar pentru funcţionarea celulelor aparatului imunitar, protejându-le şi de stresul oxidativ obişnuit.
Zincul, eficient în virozele respiratorii comune
Studii mai vechi au arătat că zincul (sub formă de suplimente), administrat într-o doză de 80-90 mg/zi, poate reduce cu o treime durata virozelor respiratorii obişnuite. Există studii similare şi pentru adulţii vârstnici, la care a stimulat răspunsul imun, diminuând probabilitatea de a dezvolta diferite infecţii. Nu există încă dovezi clinice clare ale eficacităţii sale în profilaxia COVID-19 sau în evoluţia bolii odată instalată. Timpul a fost prea scurt, iar studiile sunt deocamdată în publicare. Însă putem remarca faptul că a fost recomandat de cadre medicale din diferite organizaţii de pe mapamond.
Sistem imunitar puternic, organism sănătos
Alte acţiuni ale zincului sunt în menţinerea sănătăţii pielii şi a mucoaselor, deoarece are un rol important în sinteza colagenului. Şi pe această cale ar putea influenţa bolile virale respiratorii, a căror poartă de intrare o reprezintă aparatul respirator superior. Mucoasele integre reţin şi filtrează virusurile din aer, pe când mucoasele cu rezistenţa şi structura afectate pot deveni adevărate porţi de intrare.
Mai mult, există studii care arată că administrarea sa a redus incidenţa pneumoniei la vârstnici, a scăzut stresul oxidativ general şi a stimulat activitatea celulelor T şi natural killer. Suplimentele cu zinc la seniori au crescut eficacitatea răspunsului la vaccinare. Un studiu arată că administrarea a 45 mg de zinc pe zi poate diminua rata infecţiilor la vârstnici cu aproape 66%.
Zincul, surse alimentare
Deficienţa serioasă de zinc este relativ rară în rândul populaţiei, fiind întâlnită la persoanele cu tulburări de alimentaţie, care ţin diete restrictive, la alcoolici, la femei în perioada de maternitate, care nu se alimentează corespunzător sau la cei cu malabsorbţie (rectocolită, boala Crohn).
Sursele alimentare sunt la îndemâna tuturor. Atât carnea, cât şi fructele de mare, peştele, leguminoasele, nucile şi seminţele, dar şi multe alte produse au cantităţi mari de zinc, deci nu este greu să avem un aport adecvat.
Sfatul specialistului
În cazurile în care medicul recomandă un supliment, trebuie avut grijă să nu se depăşească dozele indicate. Doza maximă ce nu trebuie depăşită este de 40 mg pe zi. În situaţii patologice, pe perioade scurte de timp, se pot administra şi cantităţi mai mari. Dacă excesul este de durată, pot apărea fenomene toxice, din care cel mai des întâlnite sunt greaţa şi durerile de cap. Un fenomen paradoxal este chiar… reducerea imunităţii. Intoxicaţia nu apare după consumul de alimente, ci în urma administrării necorespunzătoare de suplimente.