Care este secretul pentru a va conserva corpul in ciuda anilor care trec? Putina activitate fizica si mese echilibrate! Pentru a lupta atit impotriva caderii parului dar si pentru conservarea capacitatilor fizice si cognitive, fiti atenti la ceea ce mincati.
Este inutil sa cautati produse miraculoase pentru a ramine tinar. Incepeti prin a minca echilibrat si calitativ. PENTRU OASE MEREU PUTERNICE… Incepind de la 50 de ani, riscul de osteoporoza la femei devine foarte mare, de fapt o data cu menopauza, cind productia de estrogenieste brusc oprita. Acest hormon are proprietatea de a favoriza fixarea calciului in tesutul osos. Pentru a limita pierderile osoase, este important ca alimentele sa furnizeze suficient calciu. 1200 mg pe zi calciu dupa menopauza si 900 mg inainte. Acest aport este furnizat de catre toate produsele lactate si e recomandabil de a le consuma la fiecare masa. O apa minerala imbogatita in calciu poate reprezenta un supliment util. Ce va aduce 150-200 mg calciu? 1 iaurt 150 gbrinza vaci 2 portii brinza telemea 150 ml lapte In caz de bufeuri, pentru femeile aflate la menopauza: soia si toate derivatele din soia : brinza de soia (tofu), lapte de soia si deserturi pe baza de soia ( cu conditia sa fie imbogatite in calciu ) fasole contine fitoestrogeni numit „hormone vegetal „cu proprietati asemanatoare cu a estrogenilor), varza, broccoli, conopida. Legumele in general, care contin si ele in cantitati mici substante din aceasta categorie. POLIFENOLII – SECRETUL TINERETII Daca se cunosc inamicii sanatatiicare se ascund in farfurie, care ne sunt aliatii? Se pare ca anumiti compusi numiti polifenoli au aceasta calitate de aliat al sanatatii. Aceste substante au proprietati antioxidante foarte importante, permitind lupta impotriva formarii radicalilor liberi in exces in organism (substante care favorizeaza imbatrinirea celulelor). Prin acest mecanism cit si prin alte cai inca neelucidate, polifenolii protejeaza impotriva a numeroase boli. Stiinta a subliniat diferite calitati ale polifenolilor: sunt eficace impotriva bolilor cardio-vasculare : prin lupta impotriva oxidarii colesterolului, Aceasta impiedicind de asemenea fenomenele ce stau la originea obstructiei arterelor. Impotriva cancerului- ca si alti antioxidanti previn formarea tumorilor. De fapt, ei impiedica formarea agentilor care stau la originea mutatiilor genetice nocive. Contra osteoporozei – anumiti polifenoli pot actiona ca niste hormone ( isoflavonele din soia) Unde se gasesc? ceai, ciocolata, vin, dar in special in fructe: mere, struguri albi si rosii, in toate fructele si legumele rosii (contin clasa de polifenoli numiti antociani) alte tipuri de polifenoli: taninul din ceai, struguri, flavonoidele din grapefruit. Atentie totusi la consumul lor in exces, anumite cantitati nu trebuie depasite pentru ca pot diminua absorbtia de fier in organism. LIFTING IN FARFURIE Pentru a avea un aer tinar si piele cit mai supla, formula magica nu este detinuta de chirurgii esteticieni, ci se ascunde chiar in farfurie. Antioxidantii adusi prin alimentatie, pot proteja pielea de o imbatrinire premature. Cei mai importanti antioxidanti care protejeaza pielea sinu numai sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E, seleniul. Vitamina C: – intervine in formarea colegenului (component care da rezistenta si elasticitate pielii). Pentru un aport adecvat de vitamina C, consumati in fiecare zi si unul din urmatoarele fructe la alegere: un kiwi portocala sau 2 clementine un grapefruit 125 grame de capsuni Vitamina E: antioxidant care poate ajuta la regenerarea celulelor si conserva lipidele care intra in compozitia membranelor celulare. Cele mai bune surse de vitamina E sunt ( pentru 100 g vitamina E): ulei de germeni de griu ( 190 mg ) ulei de floarea soarelui ( 55 mg ) ulei de simburi de struguri si porumb ( 30 mg) alune, nuci ( 25 mg) germeni de griu ( 21 mg) ATENTIE -aportul zilnic recomnadat este 12 mg vitamina E. Seleniul-al carui rol fundamental in toate mecanismele anti radicali liberi este astazi recunoscut. Cel mai adesea seleniul este insufficient in alimentatie. Il gasim in:- fructe de mare, homari, creveti, nuci, alune, fistic, ciuperci, peste, cereale, usturoi. Dr. Laura Margareta Bara Medic medicina sportive Consultant probleme de nutritie