Emisiunea „Mâncare pe care” de la PRO TV o aduce în prim-plan pe Mihaela Tănăsie sau Micky, așa cum mulți o știu deja de pe Tik-Tok. Acolo își împărtășește experiența ca life coach, prin filmulețe sale motivaționale. La doar 32 de ani, Mihaela are peste 90.000 de urmăritori cărora le arată ce înseamnă un stil de viață sănătos și echilibrat, dar și cum se pot transforma dorințele în realitate.
Una dintre cele mai recente ediții „Mâncare pe care”, ce se difuzează de luni până vineri, la PRO TV, de la ora 16:00, o are concurentă pe Mihaela Tănăsie, o tânără care a îmbrățișat cariera de life coach într-un moment delicat al vieții sale. Acum, la doar 32 de ani, reușește să fie acel sprijin pentru cei ce au nevoie să-și regăsească echilibrul. Iar viața de life coach este plină de provocări, dar și împliniri, după cum dezvăluie chiar ea în interviul acordat.
Din emisiunea „Mâncare pe care”, toată lumea a aflat că ești life coach, dar și consultant IT. Cum jonglezi cu aceste două meserii atât de diferite?
Trebuie să recunosc că nu este ușor să schimbi o profesie și să ai succes din prima. Este multă muncă în spate, pe lângă timp, efort și energie consumată. Drept consultant IT, am ajuns la un nivel de senior și îmi este confortabil acum. Ca life coach,sunt încă la început și pun bazele pentru o carieră viitoare. Îmi place să mă dezvolt continuu.
Termenul „coach” este foarte la modă în zilele noastre. Dar nu toată lumea pricepe exact ce înseamnă o astfel de persoană. Care este cea mai simplă definiție pe care o poți da?
Un coach este un îndrumător. Ajută o persoană determinată să-și atingă obiectivele personale sau profesionale. Un coach pune lumină acolo unde clientul vede doar întuneric. Acesta îndrumă clientul să elimine frici, limitări mentale și convingeri care îl opresc din a-și atinge obiectivele.
Ce te-a determinat să profesezi în aria aceasta de „coaching”?
Am trecut printr-o perioadă dificilă a vieții mele, când am rupt o logodnă. În această perioadă, lucrând la rândul meu cu psihologi și coaches, acumulând multe informații și observând beneficiile rezultante, am decis că doresc la rândul meu să ajut oameni, să le fie mai bine, la fel cum eu am fost îndrumată în acea perioadă.
Ajuți oamenii atât prin videoclipuri pe Tik-Tok, cât și în cursuri online sau ședințe individuale. Ce îți place să faci cel mai mult din cariera ta de life coach?
Magia se întâmplă în ședințele individuale. Acolo lucrăm punctual situațiile unice de viață ale fiecăruia și mișcăm împreună rotițele. După fiecare ședință, se întâmplă să ai un AHA-moment sau o conștientizare nouă.
Ce sfaturi ai avea pentru persoanele care vor să atingă obiective, dar duc lipsă de motivație sau încredere?
Prima regulă în coaching este: un life coach nu dă sfaturi. Într-o ședință, clientul realizează singur cauza pentru care este lipsit de motivație sau încredere. Ce motivație mai bună poți avea decât să fii profund nemulțumit de un aspect al vieții ale? Dacă nu îți place lumea în care trăiești, este de datoria ta să îți creezi propria ta lume, propriul univers.
Dă-ne exemplu trei obiceiuri sănătoase pe care oamenii le pot practica zi de zi, astfel încât să devină, ulterior, cea mai bună versiune a lor.
1. Odihnă suficientă:organismul se reface în timpul somnului. Este important să ne punem în pat între orele 22:00 și 1:00, când producem natural melatonină, substanța care ne face să dormim. Trăind într-un corp odihnit și sănătos, mintea și sufletul îl vor urma, fiind în strânsă legătură.
2. Obiceiuri care ne aduc bucurie și plăcere: spre exemplu, hobby-uri, pasiuni, sport, acțiuni creative, sociale etc. Ne încarcă cu energie lucrurile făcute cu drag, din iubire și pasiune. Ceea ce ne motivează și ne propulsează și pe celelalte planuri ale vieții.
3. E foarte important să ne punem întrebări: „Ce mi-a adus această zi?”, „Ce am învățat azi?” sau „Cum mi-am îmbunătățit relațiile cu ceilalți?”. Chiar dacă nu avem mereu răspunsurile, informația se transmite, iar răspunsurile vor veni mai devreme sau mai târziu. L-aș numi un moment de reflecție sau de conectare cu sinele.
Cum se reflectă în starea de sănătate întâlnirea cu un life coach?
Sănătatea noastră e afectată de emoții negative constante, cum ar fi: frica, ura, rușinea, vinovăția, îndoiala etc. Un specialist ne ajută să eliminăm aceste emoții, să nu le retrăim și să le transformăm în unele pozitive.
Cum putem gestiona emoțiile?
Primul pas este conștientizarea. Să analizăm cauza emoției, de ce ne simțim în felul acesta, ce anume determină emoția respectivă. Următorul pas ar fi schimbarea „pattern-ului” sau a modului de a gândi. Apoi, este necesar să acționăm diferit, astfel încât emoția noastră să fie diferită. Iar ultimul pas este menținerea, adică să fim constanți.
Dar stresul?
Stresul este un capitol mare, greu de abordat în câteva fraze. Stresul poate avea multe cauze și foarte diferite de la persoană la persoană. Eu gestionez stresul prin prioritizare. Mă ocup întâi de lucrurile cele mai importante și valoroase pentru mine. Încerc să gestionez timpul cât mai eficient, iar pentru asta am nevoie să fiu echilibrată.