Revista care te menține sănătos

Interviu

Mihaela Geoana: „Ma ajuta gandirea pozitiva, acea tehnica de a inventaria tot ce este frumos in viata”

5 septembrie 2017
Share

Mihaela Geoana poate fi considerata pe buna dreptate o ambasadoare a sanatatii in Romania, fiind bine-cunoscuta implicarea sa de-a lungul timpului in aceasta zona. In interviul pe care ni l-a acordat, ne-a vorbit despre controversele iscate in jurul vaccinului anti-HPV, despre inamicii sanatatii din societatea noastra, dar si despre sprijinul pe care il pot primi femeile bolnave prin intermediul Fundatiei Renasterea.

In plus, ne-a dezvaluit ce face pentru a scapa de stres si a se mentine in forma.

Farmacia Ta: Sunteti foarte activa in zona campaniilor sociale, conduceti Crucea Rosie si Fundatia Renasterea. Cand ati inceput sa va implicati in aceasta zona si ce v-a determinat sa faceti acest lucru?

Mihaela Geoana: Perioada in care am locuit in Statele Unite a fost o experienta incredibila, in care am observat si am invatat cat de eficienta poate fi o campanie sociala. In ceea ce priveste implicarea sociala, este nemaipomenita daruirea si firescul cu care cei de peste Ocean se dedica proiectelor umanitare. Acolo exista o cultura a voluntariatului, pe care o invata in familie, la scoala, la biserica, peste tot. Indiferent de statutul social, fie ca e vorba de persoane publice sau nu, grija pentru cei defavorizati sau pentru diverse cauze reprezinta o prioritate. Faptul ca am fost implicata, in calitate de sotie a Ambasadorului Romaniei la Washington, in diferite activitati ale ONG-urilor de acolo, faptul ca am vazut cum vocea unei persoane publice poate ajuta cauzele pe care le sustine, m-au determinat sa ma implic, inca din 2001 in societatea civila din Romania. Pe de alta parte, conducerea unei organizatii non-guvernamentale, a organizarii de evenimente de strangere de fonduri reprezinta o adevarata provocare, dar si o satisfactie enorma.

F.T.: Care sunt cele mai mari realizari pe care le-ati avut cu Fundatia Renasterea?

M.G.: Faptul ca peste 180.000 de femei au beneficiat de serviciile medicale ale Fundatiei Renasterea reprezinta probabil cea mai mare implinire. Dintre acestea, 16.400 sunt femei fara posibilitati financiare, care locuiesc in mediul rural sau orase mici si au beneficiat gratuit de mamografii si teste Babes Papanicolau, datorita Unitatilor Mobile ale Fundatiei Renasterea. Insa, cea mai mare realizare a noastra de pana acum o reprezinta Centrul Medical de Excelenta din strada Virgil Plesoianu nr. 87 din Bucuresti, investitie de peste 2 milioane de euro din partea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European. Echipamentele medicale sunt cele mai moderne din tara: avem un mamograf asistat de calculator in diagnosticare, unic in Romania, echipat cu software care elimina eroarea umana. Toata aparatura este digitalizata, avem un sistem de stocare a datelor și de transmitere a lor pentru a doua opinie medicala, in baza unor parteneriate cu AKH din Viena si cu alte centre din Franta si Turcia. Oferim servicii de excelenta la preturi mai mici decat cele de pe piata medicala din Romania, pentru ca acest centru este operat de un ONG si nu este orientat catre profit.

F.T.: Coordonati Coalitia de prevenire a Cancerului de Col Uterin si incercati sa convingeti femeile sa mearga la control ginecologic si sa se vaccineze anti-HPV. Multe dintre romance sunt insa reticente la acest vaccin. De ce credeti ca se intampla asta si ce le transmiteti?

M.G.: Reticenta vine dintr-o lipsa de informare asupra beneficiilor acestui vaccin. Ba, mai mult decat atat, in cadrul campaniei de vaccinare din anul 2008, s-a facut o legatura gresita intre efectuarea vaccinului in jurul varstei de 11-14 ani si debutul vietii sexuale a fetitelor. Se recomanda administrarea vaccinului anti-HPV la aceasta varsta deoarece acela este intervalul in care persoana veccinata isi dezvolta cel mai bine sistemul de aparare impotriva virusului Human Papilloma. Acest lucru nu sugereaza in niciun caz varsta la care o fata isi va incepe viata sexuala. Fiind mama de fetita, imi imaginez ce contradictie a fost in sufletul celorlalte mame atunci cand s-a creat aceasta confuzie.

F.T.: Ce credeti ca le lipseste romanilor pentru a fi sanatosi, vedem ca la multe dintre afectiunile grave stam prost in clasamentele europene?

M.G.: Cancerul nu este o condamnare la moarte daca este depistat in stadii incipiente. Este revoltator de simplu: nu sunt necesare sume mari de bani, nici secole de stiinta ca sa salvezi vieti. Trebuie doar ca prin campanii de informare la scara nationala sa convingi femeile sa mearga la control pentru a depista orice afectiune din timp. Cancerul de san sau de col uterin, daca sunt diagnosticate in stadiul 0 sau 1, au rata de supravietuire de 98%, egala cu cea a gripei. Din pacate, in Romania aveam o rata de supravietuire pentru cancer mult mai mica. Tratamentul, chimioterapia si radioterapia sunt aceleasi, aici sau in America, dar cifrele sunt dramatic diferite. 80% dintre cazurile depistate la noi sunt de stadiul 3 si 4. Cheltuim sume enorme pentru tratament, desi ar trebui sa initiem campanii nationale de comunicare in ceea ce priveste importanta preventiei si a depistarii precoce a cancerului. In general, informarea asupra preventiei, a unui stil de viata sanatos, a semnelor de boala etc. inca din scoala si continuata pe tot parcursul vietii mi se pare foarte importanta.

F.T.: Ce inseamna pentru dumneavoastra un stil de viata sanatos?

M.G.: Stilul de viata sanatos trebuie intens promovat in media. Pentru mine inseamna: alimentatie corecta, activitate fizica cel putin 30 de minute in fiecare zi, lipsa exceselor (alcool, fumat, drog) si controale medicale efectuate periodic.

F.T.: Cum va mentineti in forma?

M.G.: Merg la sala de fiecare data cand programul imi permite. In weekenduri prefer sa ies in Herastrau pentru o plimbare alerta insotita de o prietena, de fiica mea sau de catelul meu. Incerc, pe cat posibil, sa fiu activa in fiecare zi, fie doar mergand pe jos pentru cateva zeci de minute. In rest, am grija foarte mare la ceea ce mananc, incercand sa elimin pe cat posibil alimentele grase, sarea in exces, carnea rosie in exces, incerc sa mananc peste cat mai des si beau 2 l de apa zilnic.

F.T.: Care este principalul inamic sanatatii in zilele noastre?

M.G.: Din pacate, cauzele sunt cumulate: unele tin de mediu – atmosfera poluata si alimentele procesate sau crescute in conditii improprii, dar cele mai multe tin de stilul nostru de viata – lipsa de informare sau informarea incorecta, din surse neavizate, ignoranta sau amanarea efectuarii controalelor medicale periodice, alimentatia gresita, lipsa activitatii fizice, dar mai ales mentalitatea gresita de tipul „mie nu mi se poate intampla”. Este foarte important sa retinem ca prin preventie si depistare precoce putem invinge aproape orice boala.

F.T.: Ce facem cu stresul? Cum il gestionam intr-o societate in care il gasim peste tot?

M.G.: Probabil stresul este prezent in viata noastra, in fiecare zi. Tine de fiecare dintre noi sa il gestioneze in functie de personalitatea pe care o are. Eu, cand simt o tensiune ce devine apasatoare, iau o pauza de cateva minute si imi imaginez ca sunt pe plaja, ca am in fata marea, iar cerul este senin, fara niciun nor. Dupa aceasta intrerupere a ritmului alert, in care mi-am echilibrat gandurile, gasesc mereu capacitatea de a depasi toate problemele anterioare. Foarte mult ma ajuta gandirea pozitiva, acea tehnica de a inventaria tot ce este frumos in viata, de a ma concentra asupra calitatilor celor din jur si nu a defectelor lor.

F.T.: Care considerati ca sunt cele mai importante investigatii pe care ar trebui sa le realizeze o femeie la aceasta varsta?

M.G.: Anual, este recomandata efectuarea Testului Babes Papanicolau (dupa inceperea vietii sexuale), a analizelor uzuale de sange, controlul stomatologic, dupa care si la recomandarea medicului de familie, trebuie sa facem regulat investigatii specifice fiecarui organ (in situatia in care exista predispozitie spre o anumita afectiune). Dupa varsta de 40 de ani este obligatoriu ca, anual, sa efectuam o mamografie.

F.T.: La final, va rog sa le transmiteti un mesaj cititorilor Farmacia Ta.

M.G.: Le transmit cu toata convingerea ca sanatatea este cea mai importanta, ca este esential sa se informeze din surse credibile asupra posibilitatilor de preventie si sa faca periodic controale medicale  pentru a depista din timp orice afectiune si pentru a fi siguri ca vor ramane sanatosi.

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.