Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Migrenele şi bolile cardiovasculare. Ce legătură există?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
25 februarie 2022
Share
Migrenele şi bolile cardiovasculare. Ce legătură există?

Migrenele cresc riscul de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) şi a bolilor cardiovasculare, precum aritmiile cardiace, angina, fibrilaţia atrială şi trombembolismul. Această asociere este mai puternică la femei decât la bărbaţi, mai ales în cazul migrenelor cu aură.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Migrenele cu aură sunt caracterizate prin apariţia semnelor neurologice, precum fenomene vizuale (pete negre, tremorul imaginii, flashuri, linii colorate) şi înţepături sau amorţeli la nivelul degetelor şi al braţelor. Asocierea migrenelor cu riscul crescut de boli cardiovasculare sugerează faptul că acestea reprezintă un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral şi infarctul miocardic. Riscul este mai crescut la femei şi la persoanele care suferă de migrenă cu aură, fumează sau folosesc contraceptive orale. Există mai multe teorii care susţin legătura dintre migrene şi bolile cardiovasculare. Aflaţi ce implică acestea!

migrene, bolile cardiovasculare, migrenele,

Vulnerabilitatea vasculară

Se crede că vasele de sânge ale persoanelor care suferă de migrenă sunt mai vulnerabile şi influenţează dezvoltarea migrenelor şi a bolilor cardiovasculare.

Inflamaţia

Inflamaţia poate juca un rol important în această legătură, de asemenea. Combinaţia de tratament cu statine şi vitamina D (ce poate avea un efect antiinflamator) ar putea preveni migrenele. Statinele sunt binecunoscute pentru beneficiile asupra sistemului cardiovascular, scăzând nivelul colesterolului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis. Conține trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 și coenzima Q10.

Hormonii

Nivelul estrogenului este în strânsă legătură cu migrenele şi cu bolile cardiovasculare şi poate explica legătura dintre acestea.

Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament

migrene, bolile cardiovasculare, migrenele,

Factorii cardiovasculari

Persoanele care suferă de migrene au mai mulţi factori de risc cardiovascular, ce pot avea o semnificaţie mare. Printre aceştia se numără:

  • hipertensiunea arterială
  • nivelul crescut al colesterolului
  • fumatul
  • istoricul familial de boli cardiace
  • obezitatea

Riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare la persoanele care suferă de migrene creşte odată cu vârsta, mai ales la menopauză. Acesta este un rezultat al procesului natural de îmbătrânire, cauzat probabil de scăderea nivelului de estrogen dinainte şi după menopauză.

6 valori pentru sănătatea inimii

migrene, bolile cardiovasculare, migrenele,

Sfatul specialistului

Dacă suferiţi de migrene, discutaţi cu medicul în legătură cu tratamentul profilactic al accidentului vascular cerebral şi al bolilor cardiace, care implică administrarea pe termen lung a aspirinei. Acest tip de tratament se bazează pe evaluarea iniţială a istoricului medical personal şi familial, precum şi a factorilor de risc suplimentari (fumat, obezitate etc.). Dacă prezentaţi aceşti factori de risc şi suferiţi de migrene, este timpul să vă schimbaţi stilul de viaţă pentru a ţine la distanţă bolile cardiovasculare. Faceţi exerciţii fizice regulate, menţineţi o greutate corporală normală, renunţaţi la fumat şi adoptaţi o dietă echilibrată şi sănătoasă.

Stilul de viaţă, esenţial

Conexiunea dintre migrene şi sănătatea cardiovasculară este complexă şi încă nu este pe deplin înţeleasă. Ceea ce trebuie să reţineţi este că această legătură este mai strânsă decât credeţi. De unde şi importanţa adoptării sau menţinerii unui stil de viaţă sănătos. Normalizarea greutăţii, acolo unde este cazul, dar şi introducerea unui program de exerciţii fizice zilnice vor avea beneficii atât asupra sănătăţii cardiovasculare, cât şi asupra migrenelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.