Care este ora la care luaţi micul dejun? Ştiaţi că este demonstrat ştiințific că, atunci când luăm micul dejun cât mai devreme, chiar înainte de 8:30, se reduce rezistența la insulină şi avem un control glicemic mult mai bun?
Mai multe studii noi au demonstrat că micul dejun, luat înainte de ora 8:30, reduce riscul de diabet zaharat tip 2. De reţinut că este foarte important şi ce mâncăm la micul dejun. De exemplu, dacă ne axăm pe alimente organice şi integrale – precum cereale integrale, fructe, legume, carne slabă (pui, curcan) şi limităm glucidele rafinate (pâinea albă), beneficiile nu vor întârzia să apară.
Rezistenţa la insulină
Insulina, este hormonul secretat de pancreas, care ajută la introducerea glucozei din sânge în celulă, unde este transformată în energie. Când apare rezistența la insulină, se acumulează mai multă glucoză în sânge, ceea ce înseamnă glicemie crescută. Iar o glicemie crescută determină pancreasul să secrete mai multă insulină, iar în timp duce la apariția diabetului zaharat tip 2. Conform unui studiu publicat în revista ştiințifică The Lancet, s-a demonstrat că schimbarea stilului de viață la persoanele cu prediabet, reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu 40-70%.
Beneficiile micului dejun la prima oră
Mai multe studii, realizate în ultimii ani, au demonstrat că persoanele care iau micul dejun înainte de 8:30, au mult mai multe beneficii în reducerea rezistenței la insulină, față de cei care au mâncat după ora 8:30. Se pare că organismul metabolizează mult mai bine glucidele dimineața la prima oră, față de alte momente ale zilei, contrar a ce se credea până acum.
În ultimii ani, s-a constatat o creştere a incidenței prediabetului şi diabetului zaharat tip 2 la nivel mondial. Totuşi modificarea stilului de viață, cu accent pe schimbarea alimentației, cu evitarea glucidelor rafinate precum pâinea albă, orezul alb, a alimentelor îndulcite cu sirop de porumb sau alte glucide rafinate şi înlocuirea acestora cu glucide provenite din cereale integrale, legume şi proteine slabe au beneficii numeroase în prevenția diabetului zaharat tip 2.
Meniul diabeticului
Iată câteva exemple de mic dejun sănătos – cu calorii puține şi cantitatea de glucide conţinută – potrivite chiar şi pentru persoanele care suferă de prediabet sau diabet zaharat.
Varianta 1
150 calorii, 10 g glucide
1 felie de pâine integrală – aproximativ 15 grame
1 ou fiert – 60 grame
20 grame brânză slabă de vacă
1 roşie potrivită – 50 grame
Varianta 2
180 calorii, 21 g glucide
1 iaurt natur 2% grăsime – 150 mg
2 linguri de fulgi de ovăz – 20 grame
5 căpşune – 20 grame
Varianta 3
248 calorii, 11 g glucide
omletă din 2 ouă
5 linguri de tocăniță de ciuperci
1/2 felie de pâine
salată de sezon