Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Microbiomul ar putea influenţa severitatea infecției COVID-19

Mădălina Cristea; sursă: webmd.com
14 aprilie 2021
Share
Microbiomul ar putea influenţa severitatea infecției COVID-19

Bacteriile din tractul intestinal ar putea avea un impact major în declanşarea formelor grave de COVID-19. Concluzia le aparţine cercetătorilor chinezi de la Digestive Disease at the Chinese University of Hong Kong. De asemenea, aceştia sugerează că microbiomul poate afecta răspunsul imun al organismului la noul coronavirus, dar şi persistenţa simptomelor.

„Dezechilibrul microbiomului contribuie la severitatea COVID-19 și, dacă nu este remediat după eliminarea virală, ar putea cauza simptome persistente și sindrom inflamator multisistem, cum ar fi sindromul post-COVID. (…) Restaurarea bacteriilor bune care lipsesc din tractul intestinal ar putea spori imunitatea împotriva virusului SARS-CoV-2 și ar putea grăbi recuperarea după boală. Tratarea COVID-19 ar trebui să vizeze nu doar eliminarea virusului, ci și refacerea microbiomului”, consideră autorul principal al studiului, dr. Siew Ng.

Cu toate acestea, rezultatele studiului nu indică faptul că dezechilibrele din microbiom produc forme grave de COVID-19, ci că pare să existe o asociere între coronavirus și bacteriile din intestine.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au recoltat probe de sânge şi materie fecală de la 100 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi de la 78 de persoane fără infecţie. Cel din urmă grup a făcut parte dintr-un studiu asupra microbiomului, desfăşurat înainte de începerea pandemiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Bacteriile bune, asociate cu gravitatea infecţiei

În urma analizării a 274 de probe de scaun, cercetătorii au descoperit că microbiomiul subiecţilor cu COVID-19 diferea semnificativ de cel al participanţilor sănătoşi, chiar dacă bolnavilor li se administraseră medicamente, inclusiv antibiotice. Subiecţii bolnavi au avut mai puține tipuri de bacterii care pot afecta răspunsul sistemului imunitar la infectarea cu coronavirus, comparativ cu subiecţii sănătoşi. Numărul redus al acestor bacterii a fost asociat cu gravitatea infecției.

Mai mult decât atât, potrivit cercetătorilor, nivelul bacteriilor bune a rămas redus până la 30 de zile după ce pacienții infectați au eliminat virusul.

COVID-19 determină sistemul imunitar să producă o „furtună de citokine” și, în unele cazuri, acest răspuns poate fi excesiv, provocând leziuni extinse ale țesuturilor, șoc septic și insuficiență multiplă de organ. În urma analizării probelor de sânge, oamenii de ştiinţă au constatat că dezechilibrul microbiomului, în cazul pacienţilor cu coronavirus, a fost legat de nivelurile de citokine inflamatorii și markeri de sânge de deteriorare a țesuturilor, cum ar fi proteina C reactivă și anumite enzime.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.