Micozele la nivelul mainilor si al picioarelor apar din cauza infectarii pielii si/sau a fanerelor (unghii, par) cu fungi. Fungii sunt microorganisme omniprezente, se pot dezvolta in mediul exterior sau in propria casa, astfel incat le putem deveni oricand „victime”.
Exista insa si vesti bune, deoarece avem la dispozitie atat tratamente eficiente, cat si masuri preventive pe care le putem include in igiena cotidiana. In primul rand, este indicat sa mentineti pielea curata si uscata. Atentie la maini, deoarece intra in contact cu multiple surse de infectare (obiecte murdare, sol, animale, mainile altor persoane). In ceea ce priveste picioarele, sunt importante spatiile interdigitale, care trebuie atent spalate si uscate, in special dupa ce ati fost la piscina. De asemenea, nu mergeti desculti in vestiare, dusuri si bai publice etc.
Tinea pedis, ciuperca piciorului sau „piciorul de atlet”
Aparitia infectiei micotice a piciorului este favorizata de mediul cald si umed, igiena deficitara, transpiratia excesiva, incaltamintea prea stramta, dar si de prezenta unor probleme de circulatie periferica. Contaminarea poate fi directa (de la o alta persoana care are infectia) sau indirecta (bazinele de inot, baile publice, saunele etc.). Are mai multe forme:
- Interdigitala – in spatiile dintre degetele de la picioare apar fisuri, maceratie, mancarime;
- Difuza hiperkeratozica – pielea de pe talpi are un aspect îngrosat si asociaza descuamare;
- Dishidrotica – apar vezicule ce se pot sparge si crustifica. Mirosul neplacut poate reprezenta si el un semn de infectie.
Infectia micotica la nivelul mainii si onicomicoza
Tinea manus este localizarea infectiei micotice la nivelul mainii, avand doua forme principale: hiperkeratozica (pielea palmei poate fi eritematoasa si se descuameaza) si dishidrotica (similar modificarilor descrise, cu vezicule si mancarime). Tinea unguium sau onicomicoza denumeste infectarea unghiilor, a caror culoare si textura se modifica. Acestea devin alb-galbui, ingrosate, friabile. Initial, poate fi afectata doar o margine a unghiei, ulterior fiind implicata intreaga suprafata. Apare adesea la unghiile degetelor de la picioare.
In ce consta tratamentul infectiilor micotice?
Tratamentul presupune antifungice topice (creme, unguente, lacuri etc.) si, in functie de extinderea infectiei, antifungice sistemice. Daca suprafata afectata este limitata, de obicei este suficient tratamentul topic, aplicat mai multe zile la rand. Daca zona implicata este mai mare si/sau unghiile au fost afectate, de regula este necesar un antifungic sistemic.
Sfatul specialistului
Pentru a preveni infectiile micotice, incaltamintea trebuie sa fie comoda, din materiale naturale, permitand aerisirea piciorului. Hainele si prosoapele trebuie spalate regulat, nefiind recomandata imprumutarea lor sau a altor obiecte de uz personal. Hainele in care faceti sport trebuie schimbate rapid dupa incetarea exercitiilor, deoarece umezeala este mediu propice pentru dezvoltarea fungilor.
Pentru succesul terapeutic, foarte importante sunt masurile igienice, si anume dezinfectarea surselor de recontaminare dupa tratamentul corect (prosoape, obiecte de vestimentatie aflate in contact direct cu pielea, incaltamintea, trusa de manichiura/pedichiura etc.).