Revista care te menține sănătos

Wellness club

Mic ghid de sanatate pentru o iesire la strand

17 mai 2024
Share

In timpul anotimpului cald, o iesire la piscina sau la strand nu poate fi decat bine-venita, pentru efectul racoritor si reconfortant. Utilizarea piscinelor publice ridica insa niste riscuri, avand in vedere faptul ca sunt folosite de foarte multe persoane, de varste diferite.

Unele dintre aceste persoane pot avea anumite probleme de sanatate, cunoscute sau ignorate, potential transmisibile. In ciuda faptului ca se incearca dezinfectarea cat mai corecta a apei din piscina, unii agenti microbieni, infectiosi, reusesc sa supravietuiasca metodelor de dezinfectare. In plus, chiar substantele folosite pentru dezinfectarea apei pot avea efecte nedorite asupra sanatatii.

Ce pericole ascunde apa piscinelor

Inotul in ape clorinate, in special daca piscina este situata intr-un spatiu inchis, poate expune copiii sau adultii la riscul de a dezvolta probleme respiratorii, inclusiv astm bronsic sau alte reactii alergice. Aceste imbolnaviri pot fi determinate de ingestia directa a apei, inhalarea de substante volatile eliberate de dezinfectantii din apa sau de contactul direct al pielii si absorbtia prin piele a acestor substante chimice. Insa nu doar oamenii pot contamina apa din piscina. Aceasta poate contine reziduuri provenite din frunzele copacilor, excrementele pasarilor, apa de ploaie sau chiar mici organisme moarte.

Nicio metoda de dezinfectare a apei nu este 100% sigura

Folosita corect, poate proteja utilizatorii piscinelor de o gama larga de agenti patogeni, inclusiv Escherichia coli, Salmonella, Shigella (pot determina infectii gastrointestinale), adenovirusuri (pot duce la aparitia gastroenteritelor, infectiilor respiratorii si oculare), Pseudomonas aeruginosa (asociat cu infectii ale tractului urinar si pneumonii).

Nicio metoda de dezinfectare nu ofera siguranta si protectie 100%. Unii agenti patogeni, paraziti ca Giardia intestinalis sau Cryptosporidium, pot supravietui procesului de clorinare. Riscurile pentru sanatate sunt cu atat mai mari, cu cat numarul de persoane care folosesc piscina este mai mare. Au fost raportate cazuri de imbolnavire de hepatita A in cazul unor tineri care au folosit o piscina cu apa neclorinata.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti la strandla ultimul intertitlu result

Printre masurile de igiena si de profilaxie indicate in cazul persoanelor care utilizeaza strandul public se numara:

  • Efectuarea unui dus cu sapun inainte si dupa folosirea piscinei;

  • Spalatul parului cu sampon inainte si dupa iesirea din apa;

  • Evitarea inghitirii apei din piscina;

  • Interzicerea scuipatului si a suflarii nasului in apa din piscina;

  • Folosirea unor papuci speciali pentru piscina, antiderapanti;

  • Evitarea mersului la piscina daca aveti o rana sau o infectie;

  • In general, este de preferat ca femeile gravide, copiii foarte mici si persoanele cu imunitate scazuta sa evite baile in piscinele publice, intrucat se pot expune unor riscuri mai mari. Copiii, indiferent de varsta, trebuie atent supravegheati atunci cand folosesc strandurile, deoarece au un risc mare de inec, chiar la adancimi foarte mici ale apei;

  • Sariturile in piscina sunt interzise, deoarece pot duce la leziuni severe ale coloanei vertebrale, cu decesul persoanei respective, paralizie sau traumatisme craniene severe.

 

La nivelul ochilor, substantele dezinfectante din apa pot declansa cel mai des xeroza, afectiune oculara caracterizata prin uscarea si contractarea conjunctivei, prin disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneei care, in unele cazuri, devine alba.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne, specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Tel.: 0374.200.300

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.