Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Mic ghid anticelulitic

8 august 2012
Share

Celulita este unul dintre cei mai de temut dusmani ai frumusetii feminine si reprezinta acumularea de tesut adipos (grasime) subcutanat la nivelul soldurilor, coapselor si feselor. In aceste zone, pielea apare incretita, avand aspectul unei coji de portocala sau a suprafetei unei mingi de golf. Celulita este, de fapt, o alterare a tesutului conjunctiv in urma acumularii grasimii in adipocite, ducand la imbatranirea tesutului, la tulburari la nivelul circulatiei limfatice si sangvine. Nu numai persoanele plinute pot avea celulita, ci si persoanele slabe, in cea mai mare parte a corpului, dar cu depozite de grasime intr-o anumita zona.

 

Cresterea in greutate face ca celulita sa fie mai evidenta, insa mai toate femeile au un oarecare grad de celulita, si poate fi intalnita chiar si la nivelul sanilor sau in partea superioara a bratelor. Exista patru stadii in ceea ce priveste evolutia celulitei: stadiul I – se observa usoare variatii in volum ale tesutului adipos; stadiul al II-lea – incep sa se diferentieze fibrele de colagen, iar in stadiile III si IV depozitele de celulita devin evidente cu aspect de noduli.

 

Cauzele aparitiei celulitei

Cauzele aparitiei celulitei nu sunt pe deplin intelese, insa exista mai multe teorii ce ofera anumite explicatii, printre care:

Hormonii joaca un rol destul de important in dezvoltarea celulitei. Expertii sunt de parere ca estrogenul, androgenul, insulina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din procesul de formare a celulitei. Hormonii sunt raspunzatori si de structura tesuturilor, iar femeile au sub piele, din cauza estrogenului, mai multe tesuturi si straturi moi care sunt predispuse la celulita.

Genele pot predispune un individ la anumite caracteristici asociate cu celulita, precum sexul, rasa, metabolismul lent, insuficienta circulatorie sau modul in care este distribuita grasimea sub piele.

Dieta poate contribui si ea la aparitia celulitei, astfel persoanele care consuma foarte multi carbohidrati, multe grasimi si sare si nu consuma deloc fibre sunt mai susceptibile de a avea celulita.

Stilul de viata are si el un foarte mare aport, iar celulita este mai raspandita printre persoanele fumatoare sau printre persoanele sedentare.

Lenjeria de corp cu elastic strans pe fese care limiteaza fluxul de sange ar putea contribui la aparitia celulitei.

 

Tratamente anticelulitice

In primul rand, o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate reprezinta probabil cel mai benefic tratament pentru celulita, deoarece intarirea musculaturii poate imbunatati aspectul denivelat al pielii. De asemenea, exista o multime de terapii care par a imbunatati aceasta conditie, printre care masajul pneumatic (care stimuleaza fluxul limfatic), terapia prin caldura, terapia cu ultrasunete, terapia magnetica, stimularea electrica, endermologia etc. Probabil cele mai promitatoare terapii medicale impotriva celulitei sunt laserul si sistemele de radiofrecventa. Din pacate insa, nu exista dovezi potrivit carora aceste tehnici elimina definitiv celulita. Exista persoane care au celulita si care poarta imbracaminte de compresie pentru a reduce aspectul ei. Aceste articole comprima arterele si cresc fluxul de sange si al limfei.

 

Trucuri pentru ameliorarea celulitei

Masajul creste fluxul sangvin, indeparteaza toxinele din organism, reducand excesul de lichid din zonele afectate. Atunci cand faceti baie si va relaxati, indicat ar fi sa folositi o perie speciala pentru a masa zonele cu celulita, utilizand o mixtura realizata din 8 picaturi de ulei de cimbru si 4 picaturi de ulei de lamaie (tonic al sistemului circulator).

Puteti recurge, de asemenea, la cremele anticelulitice care contin vitamine, minerale, extracte vegetale si antioxidanti. Ceaiul de mesteacan are rezultate pozitive si impotriva celulitei, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor, are proprietati diuretice si reduce edemul.

Renuntati la fumat, la consumul de sare in exces, la bauturile reci, la scaderea consumului de grasimi. Consumati fructe, legume si fibre si beti apa, asta daca vreti sa preveniti aparitia ei.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.