Revista care te menține sănătos

Știri

Metodele contraceptive moderne, eficiente si benefice sanatatii

27 septembrie 2013
Share

Incepand din anul 2007, anual, pe 26 septembrie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Contraceptiei. Activitatile desfasurate la nivel mondial cu acest prilej au drept scop informarea cu privire la importanta sanatatii reproducerii, a planificarii familiale, dar si constientizarea de catre femei a riscului unei sarcini nedorite.

Un studiu recent releva faptul ca doar 67% dintre romance au cunostinte suficiente despre contraceptie. Conform dr. Adina Lungu, medic primar obstetrica-ginecologie, Spitalul Universitar Bucuresti, in Romania se inregistreaza zilnic in jur de 400 de avorturi, in scadere fata de anii ’90, iar cel mai des folosite metode de contraceptie la noi in tara sunt prezervativul si pastilele – in cazul cuplurilor pana in 35 de ani, si metoda calendarului – preferata de femeile care depasesc 35 de ani.

De-a lungul timpului, tendinta a fost de scadere a concentratiei de estrogen din produsele contraceptive. Astfel, daca prima pastila contraceptiva continea 150 micrograme estrogen, in prezent acest procent s-a diminuat cu aproape 90%, ajungandu-se ca metodele contraceptive actuale sa contina 15-30 micrograme de estrogen. Inelul vaginal este singura metoda contraceptiva care contine doza minima de hormon estrogen – 15 mcg (sub aceasta doza nu mai exista protectie). Inelul vaginal, unul dintre contraceptivele de noua generatie, nu protejeaza doar impotriva unei sarcini nedorite, ci si impotriva cancerului ovarian si de endometru, evitand dereglarile hormonale. Spre deosebire de anticonceptionalele orale, eficienta inelului vaginal nu este influentata de varsaturi sau diaree, intrucat hormonii sunt eliberati direct din material si absorbiti prin mucoasa vaginala in sange.

 

Oana Anghel

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.