Revista care te menține sănătos

Interviu

Metode simple de mentinere a sanatatii de la fitoterapeut Iulia Preda

5 septembrie 2017
Share

Iulia Preda este doctor in stiinte medicale, cu o experienta de 14 ani in domeniu, dar a terminat si Facultatea de Farmacie. A urmat cursuri postuniversitare de cosmetica farmaceutica in cadrul Facultatii de Farmacie din Atena, cursuri de mezoterapie, fitoterapie, dermato-farmacie si cosmetologie, si a fost prezentatoarea mai multor emisiuni de sanatate. In acest interviu ne-a vorbit despre principiile care stau la baza mentinerii sanatatii, despre puterea vindecatoare a plantelor, dar si despre importanta detoxifierii si despre mezoterapie.

Farmacia Ta: Aveti peste 14 de experienta in domeniul medical, asa ca vrem sa va intrebam la ce concluzie ati ajuns in acest timp, care sunt principiile care stau la baza mentinerii starii de sanatate?

Iulia Preda: Starea de sanatate este atunci cand te simti bine si reprezinta de fapt un cumul de date legate de o igiena a vietii. Ce reprezinta igiena vietii? O viata in care sa respectam reguli simple, de baza, reguli cu care organismul nostru a venit setat in aceasta lume: somnul, alimentatia, evitarea stresului, starea de fericire, sportul si viata petrecuta cat mai mult in natura. Multe dintre cele enumerate aici pot parea utopice, dar noi asa suntem creati. Sa nu mai spun despre modul de gandire care, de cele mai multe ori, ne deterioreaza starea de sanatate.

 

F.T.: In ziua de astazi corpul nostru este intoxicat cu tot felul de substante chimice prezente in aer, in alimentele pe care le cumparam din magazine, chiar si in fructe si legume, iar peste asta vine ritmul de viata alert si stresul. Cum ne putem proteja de efectele negative ale acestor factori nocivi?

I.P.: Din pacate, substantele chimice sunt peste tot. Aceasta este plata pe care omenirea trebuie sa o ofere pe altarul stiintei. Inmultirea populatiei a dus la cautarea unor surse noi de hrana, respectiv a cresterii rapide a animalelor, fructelor, legumelor, ceea ce a impus si utilizarea substantelor chimice sub forma de ingrasaminte sau hormoni, sa nu mai spun de cele modificate genetic. Toate aceste substante chimice ingerate odata cu hrana desigur ca provoaca si o multime de dezechilibre metabolice care in final duc la cat mai multe boli ce par aproape de neinvins.

Singurul mod in care ne putem proteja este sa avem o hrana cat se poate de sanatoasa, sa facem sport sau macar miscare simpla: mersul pe jos; sa ne odihnim activ sau pasiv ori de cate ori avem ocazia; ar fi bine sa indepartam stresul de cate ori il intalnim. Toate acestea pot fi foarte greu de pus in practica, dar haideti macar sa incercam!

 

F.T.: Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de puterea vindecatoare a plantelor. Unii cred foarte tare in tratamentele naturiste, altii sunt sceptici.  In opinia dumneavoastra, in ce masura pot inlocui aceste terapii tratamentele alopate si ce le-ati spune scepticilor?

I.P.: Medicina naturista, care face parte la randul ei din marea familie a medicinei alternative, isi face din ce in ce mai acut prezenta in viata noastra. Sa nu credem ca plantele sunt complet inofensive. Si in acest domeniu al fitoterapiei conteaza doza. Plantele detin substante care in anumite doze pot fi chiar fatale pentru pacient. De aceea, este de preferat sa luam plantele din locuri specializate, acolo unde au fost verificate si standardizate (exact dozate pentru afectiunile recomandate).

In opinia mea, nu intotdeauna tratamentele alopate pot fi inlocuite de cele naturiste, ci doar un tratament naturist poate merge in paralel cu unul alopat. Tratamentele naturiste pot suplini un tratament alopat sau pot merge singure acolo unde este cazul de preventie. Eu recomand sa cerem parerea unui specialist ori de cate ori dorim sa incepem un tratament cu plante vindecatoare.

 

F.T.: Sunt mai eficiente plantele verzi decat cele uscate, tincturile decat pulberea sau ceaiurile, ori nu exista o regula?

I.P.: Nu putem spune ca o anumita forma farmaceutica este mai eficienta decat cealalta, ci tine doar de motivul pentru care o utilizam, respectiv afectiunea ce se vrea tratata. Plantele verzi culese proaspat sunt insa mai aromate si mai bogate in substante active. Plantele medicinale au fost intotdeauna o resursa importanta pentru sanatate, in vremurile indepartate ele fiind singurele mijloace de tratare a afectiunilor.

IuliaPredaF.T.: Pe langa specializarea in fitoterapie, ati facut si cursuri de mezoterapie. Spuneti-ne mai multe despre principiile mezoterapiei.

I.P.: Mezoterapia este de doua feluri: invaziva sau cu injectare, si non-invaziva sau fara ac. Mezoterapia fara ac sau non-invaziva reprezinta o alternativa moderna la mezoterapia clasica, ce utilizeaza injectiile in tratarea afectiunilor specifice. Mezoterapia fara ac utilizeaza impulsuri electrice special concepute pentru decongestionarea tesutului. Tratamentul mezoterapiei fara ace se bazeaza pe o noua tehnica, denumita Aquaphoresis, care reprezinta o combinare a terapiei laser non-invazive sau a terapiei LED non-invazive cu mezoterapia non-invaziva, care ajuta la reactivarea procesului fiziologic specific tesutului. Aceste procese includ microcirculatia, drenajul limfei si intesificarea fluxului sangvin. Asfel, cremele si cocktailul de substante nutritive sunt introduse profund in derm, acolo unde pielea se regenereaza.

Mezoterapia cu ac sau invaziva are aceleasi principii, doar ca introducerea substantelor se face cu ajutorul unui ac foarte fin. Este o metoda mai precisa si mai rapida.

 

F.T.: Care este opinia dumneavoastra despre detoxifiere, un subiect foarte la moda in ultimul timp?

I.P.: Detoxifierea, in opinia mea, este eficienta si este de dorit sa se faca de cel putin doua ori pe an. Acesta este si motivul postului bisericesc, pe langa conotatia religioasa, mai are si una de detoxifiere. Motivul pentru care trebuie sa ne preocupe detoxifierea organismului este simplu: stilul de viata ne poate pune la incercare corpul. Desi, in conditii normale, organismul este capabil sa se curete singur, cresterea nivelului de stres, lipsa exercitiilor fizice, constipatia, dieta necorespunzatoare si stilul de viata nesanatos, ca sa nu mai vorbim de cresterea toxinelor din mediu, pot pune mare presiune asupra organismului. Si cum nu poti evita in totalitate toxinele, este important sa-ti ajuti corpul sa scape de ele.

Iata 3 solutii simple de detoxiefiere a organismului pe care si cel mai ocupat dintre oameni le poate aplica: renunta la zahar si consuma lemn-dulce sau miere. Consuma alimente amare, cum ar fi verdeturile amare (rucola, papadie sau nasturel), stimulente pentru ficat – curata organismul in mod eficient. Detoxifica cel mai mare organ al corpului: pielea. Cum? Prin exfoliere. De doua ori pe saptamana, la dus, exfoliaza pielea. Daca nu putem sa ne procuram anumite produse, putem prepara in casa malai, cafea si miere, pe care le aplicam pe pielea umezita. Efectul este instant si placut la atingere.

 

F.T.: Dumneavoastra cum va mentineti sanatatea?

I.P.: Eu personal incerc sa am un stil de viata cat mai echilibrat: nu pierd noptile; foarte important deoarece somnul este esential. Lipsa somnului ne face sa acumulam kilograme in plus, iar oboseala face ca organismul sa nu mai functioneze in parametrii normali. Mananc cat se poate de sanatos, combinand legume, fructe, alimente proaspete si usor de digerat. Incerc sa mananc putin si des, iar ca tehnici de relaxare stau jumatate de ora zilnic cu ochii inchisi, incercand sa elimin orice gand care ma streseaza.

 

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.