Regulile simple de igiena si fortifierea sistemului imunitar pe cai naturale ajuta la prevenirea racelii, deoarece cu cat imunitatea este mai slabita, cu atat vulnerabilitatea la infectiile virale este mai mare. Iata, asadar, cateva sfaturi simple care pot fi de ajutor in acest sens.
Din planul de preventie a racelii face parte pastrarea unei igiene corporale riguroase, cu spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului. De asemenea, copiii trebuie invatati de mici sa nu foloseasca obiectele de igiena personala care nu le apartin (prosoape, batiste, vesela), sa inlocuiasca dulciurile cu fructe si legume proaspete, sa bea ceaiuri, sucuri naturale si sa nu consume alimente reci. E important sa se evite, pe cat posibil, locurile aglomerate si contactul cu persoanele bolnave. Nu uitati sa respectati programul de odihna si sa faceti cel putin cateva minute de miscare in aer liber, zilnic.
Vitaminele C, E si D sunt implicate in mod direct in stimularea sistemului imunitar, aportul lor scazand astfel sansele de contractare a bolilor de sezon. Apelati la medicul de familie inca de la aparitia primelor simptome de raceala sau gripa, si nu recurgeti la automedicatie.
Pentru a preveni raceala, aveti grija ce alimente consumati!
Zaharul scade imunitatea, prin urmare, persoanele care consuma multe dulciuri sunt mai vulnerabile in fata infectiilor respiratorii. Mai mult, cele care stiu ca sunt predispuse la raceli trebuie sa evite: alunele, arahidele, fructele de mare sau paine preparata cu prea multa drojdie. Acestea contin o serie de substante care, prin descompunere, dau o serie de produsi ce impiedica oxigenarea tesutului pulmonar si pot declansa reactii alergice in lant. In schimb, pentru a fenta raceala in timpul iernii, este important ca din meniul zilnic sa nu lipseasca fructele si legumele proaspete (in special morcov, pastarnac, telina, patrunjel, salata verde, hrean, ceapa, usturoi, dar si samburi de migdale).
Vitamina C, rol in intarirea imunitatii
Nu uitati de vitamina C, deoarece are un rol important in intarirea sistemului imunitar si se gaseste in special in citrice sau spanac. Cine nu consuma suficient aceste produse poate apela la suplimente, dar numai cu acordul medicului. Alte metode de stimulare a imunitatii ar mai fi extractele naturale din plante – de tip echinacea – dar si consumul de ceai de macese sau afine.
Pentru prevenirea racelii apelati la umidificatoare
In cazul copiilor sau adultilor care se confrunta cu rinite alergice, este indicat sa se foloseasca un umidificator in camera de dormit sau de joaca si sa se administreze medicatie antihistaminica, tot la recomandarea medicului. De asemenea, este bine ca incaperea in care stati sa fie aerisita tot timpul, iar temperatura recomandata pentru interior este in jur de 20-22 de grade Celsius.
Vitamina D protejeaza organismul de virusuri si bacterii
Trebuie adaugat ca vitamina D este capabila sa scada raspunsul inflamator al organismului in momentul infectiilor si, astfel, este posibila o diminuare a simptomelor caracteristice racelii. Suplimentele de vitamina D va pot ajuta sa scapati mai repede de tuse, febra, rinoree.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Laurentiu Luca
Directorul Centrului Medical PULS
Telefon: 021/9733