Am auzit cu totii din diferite surse ca este indicat sa stam departe de persoanele care sufera de boli contagioase, care tusesc sau stranuta. Insa, exista si alte metode practice prin care putem tine la distanta infectiile.
Odata cu evlolutia medicinei, vaccinarea si tratamentul cu antibiotice au dus la scaderea mortalitatii cauzate de infectii. Este foarte important sa protejati copiii impotriva infectiilor, insa si gravidele sau persoanele peste 65 de ani trebuie sa fie foarte atente. Bacteriile traiesc pe diferite suprafete chiar si cateva luni, in functie de mediu si de tipul lor, asa ca mare atentie. Exista mai multe metode prin care puteti scadea riscul de aparitie a infectiilor. Iata cum.
Spalati-va foarte bine pe maini
Unele dintre bacterii supravietuiesc pe diverse suprafete cu care intrati in contact zilnic, precum tastatura, biroul, telefonul, intrerupatoarele de lumina, frigiderul sau alte obiecte. Unele persoane nu se spala corect pe maini si nici cat trebuie. Spalatul pe maini este foarte important si trebuie realizat cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, dupa care urmeaza uscarea mainilor cu un prosop de hartie. Daca exista locuri in care nu puteti face acest lucru, este indicat sa aveti la indemana un gel dezinfectant si servetele antiseptice. Evitati uscatoarele electrice de maini, deoarece s-a demonstrat ca aerul suflat de acestea este plin de bacterii.
Nu imprumutati obiectele personale
Periutele de dinti, prosoapele, lamele de ras, servetelele si unghierele pot fi toate surse de infectie (bacterii, virusuri si fungi). Este esential ca fiecare persoana sa foloseasca doar obiectele personale si sa nu le imprumute, pentru a evita raspandirea infectiei. In perioadele cu epidemii (in special de raceala sau gripa), este indicat sa acordati o mai mare atentie igienei si lucrurilor personale.
Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati
Regula unei bune igiene nu se rezuma doar la curatarea obiectelor personale, ci si la modalitatile prin care sa nu raspanditi bacteriile. Acest lucru este foarte important, deoarece cei mai multi microbi sunt transmisi pe calea aerului. Este recomandat sa va acoperiti gura si nasul atunci cand tusiti sau stranutati cu un servetel sau cu antebratul si sa evitati contactul gurii cu mana, mai ales daca nu v-ati spalat pe maini.
Vaccinati-va
Sistemul imunitar are o memorie proprie prin care poate repera infectiile anterioare. Atunci cand corpul intra in contact cu un microb ce a cauzat o infectie in trecut, sistemul imunitar stimuleaza producerea de globule albe si anticorpi pentru a preveni infectarea ulterioara. Prin vaccinare, organismul este practic „convins” ca infectia a fost deja produsa, scazand, astfel, riscul de imbolnavire.
Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa
Pastrati igiena si atunci cand gatiti
Infectiile digestive se produc de cele mai multe ori cand nu sunt respectate regulile de igiena in bucatarie. Cele mai multe bacterii se dezvolta in momentul in care alimentele sunt lasate mult timp la temperatura camerei. Pentru a distruge bacteriile, este recomandat sa congelati unele alimente inainte sa le gatiti, mai ales carnea.
Atentie la animalele de companie
Exista numeroase boli care pot fi transmise de animalele de companie. Pentru a le preintampina, asigurati-va ca au vaccinurile si controalele veterinare la zi. Curatati permanent locul in care isi fac nevoile, dar stati departe de acesta daca sunteti gravida. De asemenea, nu lasati copiii sa intre in contact cu materiile fecale ale acestora. In cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, precum cele care fac chimioterapie sau sunt sub tratament pentru boli autoimune, este necesara o atentie sporita. In concluzie, evitati locurile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora, spalati-va pe maini si vaccinati-va.