Boala arteriala periferica reprezinta ingustarea uneia sau mai multor artere periferice, in principal a arterelor membrelor inferioare, din cauza placilor de aterom aflate pe peretii vaselor de sange.
Factorii de risc pentru aparitia placilor de aterom se impart in:
- Factori care tin de modul de viata si care pot fi preveniti: fumatul, sedentarismul, obezitatea, dieta nesanatoasa, consumul excesiv de alcool.
- Factori de risc care pot fi tratati: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, diabetul zaharat, bolile renale.
- Factori de risc care nu pot fi influentati: istoricul familial (o ruda de gradul I cu boala cardiaca sau accident vascular cerebral inaintea varstei de 55 de ani la barbati sau 65 de ani la femei), menopauza precoce, varsta inaintata.
Durerea, primul simptom
Simptomul dominant al bolii arteriale periferice este durerea, care apare la nivelul gambelor in timpul mersului si care se amelioreaza sau dispare dupa repaus. Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea si alte semne si simptome, ca senzatia de picioare reci, absenta pulsului la nivelul picioarelor, caderea parului de pe gambe, modificari ale unghiilor picioarelor.
Care sunt metodele?
- Renuntarea la fumat este cea mai eficienta metoda de profilaxie si tratament, care duce la cresterea distantei de mers fara durere, de 2-3 ori.
- Efectuarea de exercitii fizice regulate stimuleaza aparitia circulatiei colaterale, adica largirea arterelor mici ale membrelor inferioare care vor asigura irigarea tesuturilor picioarelor. Mersul pe jos este cel mai bun exercitiu, dar pana la aparitia durerii, dupa care pacientul trebuie sa se odihneasca timp de cateva minute. Alte exercitii fizice utile sunt mersul pe bicicleta si inotul.
- Scaderea greutatii corporale, in cazul obezitatii, reduce riscul de formare a placutelor de aterom.
- Adoptarea unei diete sanatoase, bogata in fructe si legume, cu un continut crescut de vitamina A, B6, C, E, folati, acizi grasi Omega-3, saraca in grasimi si sare, este o alta metoda de prevenire a progresiei bolii.
- Mentinerea unei igiene corecte a picioarelor, care include purtarea de incaltaminte lejera, in asa fel incat sa nu stranga picioarele, prevenirea zgarieturilor, taieturilor si a oricarui traumatism ce poate evolua cu aparitia unei infectii. Pacientii cu boala arteriala periferica, in special cei care au si diabet zaharat, se vindeca mult mai greu si sunt predispusi la suprainfectarea ranilor picioarelor.
- Tratamentul este medicamentos si chirurgical, avand doua obiective majore: ameliorarea durerii si stoparea progresiei aterosclerozei. Tratamentul medicamentos este reprezentat si de statine (medicamente care scad nivelul colesterolului sangvin), medicamente antidiabetice si antihipertensive la pacientii cu aceste boli, pentru controlul factorilor de risc. Tratamentul chirurgical poate fi reprezentat de angioplastie, bypass sau amputarea piciorului in situatiile extreme, cu gangrena.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”
Asist. Univ. UMF „Carol Davila”
Doctor in medicina