Revista care te menține sănătos

Prevenție

Metode prin care puteti preveni raceala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 septembrie 2022
Share
Exclusiv online
Metode prin care puteti preveni raceala

Atunci cand raciti, este, de cele mai multe ori, vorba despre un virus. De regula, o raceala trece de la sine dupa cateva zile, iar tratamentul consta doar in medicamente care amelioreaza simptomele.

Raceala comuna este o infectie virala la nivelul gatului si al nasului. Cateodata, este posibil ca, pe langa rinoree (nas care curge) si stranut, sa aveti si tuse, congestie nazala, dureri de cap sau musculare, precum si febra, insa cu valori mici. In lunile reci, cel mai indicat este sa preveniti in loc sa tratati. Exista mai multe moduri prin care puteti face acest lucru.

Apelati la umidificator

Aerul uscat poate usca pasajul nazal, ceea ce duce la ingreunarea eliminarii mucusului si, totodata, la stagnarea microbilor. Umidificatorul ajuta la lubrifierea mucoasei si, astfel, la eliminarea germenilor care pot cauza aparitia racelii.

Asigurati-va ca igienizati constant aparatul, deoarece mediul umed este unul propice pentru dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Luati suplimente cu vitamina D

Persoanele cu deficit de vitamina D sunt mai predispuse la raceli si anumite infectii. Vitamina D este sintetizata de organism in momentul expunerii la soare, dar poate fi procurata si din alimentatie (in special din peste gras, galbenus, lapte fortifiat, branza) sau din suplimente alimentare. In lunile reci, razele solare nu sunt suficiente pentru sintetizarea vitaminei D. Din acest motiv, este indicat sa suplimentati dieta cu cel putin 400-600 de unitati zilnic sau mai mult, in functie de caz. Este indicat sa mergeti la medic pentru sfaturi suplimentare.

Pastrati igiena riguroasa a mainilor

Virusurile si bacteriile pot fi raspandite prin contactul cu obiectele contaminate. Daca dati mana cu cineva sau daca folositi mijloacele de transport in comun, riscati sa va expuneti la infectie.

Este indicat sa va spalati bine pe maini de mai multe ori pe zi, cu apa si cu sapun si sa folositi un gel dezinfectant pentru maini. Mai mult, evitati contactul cu persoanele bolnave si cu obiectele acestora. De asemenea, este important si sa nu va atingeti zona fetei (a gurii sau a nasului) inainte de a va spala pe maini, deoarece aceasta zona reprezinta o poarta de intrare pentru microbi.

Boli de care sa ne ferim in mijloacele de transport public

Gasiti momente de relaxare si odihna

Stresul, agitatia si lipsa de somn va pot slabi sistemul imunitar si, astfel, pot scadea capacitatea de a lupta impotriva infectiilor. In aceste momente, organismul secreta mai mult cortizol (hormonul stresului), ce poate interfera cu abilitatea acestuia de a se apara impotriva microbilor.

Incercati sa dormiti cel putin 8 ore pe noapte si sa gasiti cateva tehnici de relaxare (Yoga, meditatie, plimbari, muzica etc.).

prevenire raceala

Dezinfectati telefonul si tastatura

Telefonul si tastatura reprezinta unele dintre principalele surse de microbi. Atunci cand lasati telefonul pe masa la restaurant, in toaleta sau in bucatarie, bacteriile se pot inmulti. Este indicat sa dezinfectati bine, de doua ori pe zi, telefonul si tastatura cu o solutie speciala care distruge bacteriile si virusurile. De asemenea, evitati trecerea acestor obiecte de la persoana la persoana.

Luati suplimente cu zinc

Zincul are proprietatea de a intari sistemul imunitar si sa impiedice multiplicarea virusurilor. Acest mineral poate fi intalnit in alimente precum tofu, carne, fructe de mare si linte. Daca nu puteti consuma aceste alimente din varii motive sau trebuie suplimentat acest mineral, este indicat sa luati suplimente alimentare, aproximativ 70 de miligrame pe zi, pentru a va mentine sistemul imunitar functional.

Asigurati-va ca aveti in dieta suficiente probiotice

La nivelul intestinului exista niste bacterii „bune”, necesare unei bune functionari a sistemului imunitar. Sursele principale de probiotice sunt reprezentate de iaurt si alte lactate fermentate. Insa, daca nu puteti introduce lactatele in dieta, este necesar sa apelati la suplimente alimentare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.