Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Metode de depistare a bacteriei Helicobacter pylori

12 septembrie 2018
Share

In urma descoperirii bacteriei Helicobacter pylori (Hp), diagnosticul si tratamentul bolilor gastro-duodenale s-au modificat semnificativ. Ulcerul gastric este considerat acum o boala infectioasa, in care eliminarea agentului cauzal vindeca boala.

Infectarea se produce prin ingestia bacteriei si se transmite intre membrii familiei. In tarile dezvoltate bacteria se transmite in principal direct, de la om la om prin saliva, materii fecale sau varsaturi. In tarile mai putin dezvoltate, calea principala de transmitere este apa.

Testul respirator cu uree
Helicobacter pylori este raspunzatoare pentru majoritatea ulcerelor duodenale si gastrice. De asemenea, exista dovezi puternice ca infecttia cu Hp creste riscul aparitiei cancerului gastric. Depistarea acestei bacterii se poate face prin metode invazive si non-invazive. Metodele non-invazive includ testul respirator cu uree, testele serologice si detectarea antigenului in materiile fecale.
Testul respirator cu uree se bazeaza pe activitatea ureazei bacteriene, o enzima secretata de bacteria Hp. Se administreaza, pe cale orala, uree marcata radioactiv cu Carbon 13, 14 si se masoara dioxidul de carbon radioactiv eliminat in aerul expirat. Acest tip de test este indicat pentru diagnosticul initial al infectiei si pentru urmarirea tratamentului de eradicare (de eliminare totala a bacteriei din organism).

Testele serologice, frecvent folosite
Testele serologice sunt ieftine si larg folosite pentru diagnosticul infectiei cu Hp la pacientii cu manifestari dispeptice. Se recolteaza o cantitate mica de sange de la pacient si se detecteaza in ser printr-o tehnica numita ELISA (imunoglobulinele G anti-Helicobacter pylori). Prezenta in sange a acestor imunoglobuline inseamna ca pacientul este infectat cu Helicobacter pylori.
O alta metoda consta in detectarea antigenului Hp in materiile fecale. Acest test este usor de efectuat la copiii de orice varsta si constituie metoda preferata de depistare la acest grup de pacienti.

Pentru persoanele peste 50 de ani este indicata endoscopia
Pacientii care prezinta simptome alarmante ca anemie, hemoragie gastrointestinala, pierdere in greutate, ca si cei cu varsta peste 50 de ani, trebuie sa efectueze o endoscopie pentru diagnosticul infectiei cu Hp. Prin endoscopie se recolteaza un mic fragment de mucoasa gastrica si se face un test rapid la ureaza, care indica foarte repede prezenta sau absenta infectiei. Daca persoana este diagnosticata cu Hp si face tratament de eradicare a infectiei fara succes, se recomanda efectuarea de culturi de Hp cu antibiograma, deoarece bacteria poate fi rezistenta la antibioticele folosite in mod obisnuit pentru tratament.

Reactia de polimerizare in lant, metoda mult mai scumpa
Alte metode de diagnostic sunt testele moleculare pentru detectarea ADN-ului Hp in diferite materiale biologice, mult mai scumpe. Aceste teste sunt folositoare in cazurile cu rezultate incerte prin alte metode si pentru evaluarea bolnavilor dupa efectuarea unui tratament complet. Metoda folosita este PCR (reactia de polimerizare in lant), care se poate face din fragmentele de biopsie gastrica, saliva, suc gastric, materii fecale.

Helicobacter pylori continua sa fie una dintre cele mai comune infectii bacteriene la om. Vaccinarea impotriva ei s-a dovedit eficienta la animale, dar la om ramane inca dificila, deoarece imunologia stomacului este putin cunoscuta.

Dr. Camelia Diaconu,
Medic primar medicina interna, Doctor in medicina,
Competenta ecografie generala si cardiaca,
Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti,
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.