Metoda Shangri-La pote fi folosita pentru scaderea in greutate, dar si pentru mentinerea unei greutati ideale. Apartine doctorului Seth Roberts, de la Universitatea de Psihologie din Berkeley, SUA. Dr. Roberts a testat metoda pe el insusi si a reusit sa slabeasca 35 de kilograme.
Metoda este simpla pentru ca nu impune diminuarea numarului de calorii sau anumite mese particularizate. Se bazeaza pe consumul unor lichide fara gust. Este cunoscut faptul ca in momentul in care ingeram alimente gustoase, bogate in arome, este stimulat centrul foamei din hipotalamus, ceea ce duce la cresterea apetitului si la castigul in greutate. Daca vom consuma alimente fara gust sau cu care organismul nu este obisnuit (au un gust nefamiliar pentru noi), se va produce scaderea in greutate, pentru ca nu mai este stimulat apetitul alimentar.
In practica
La o ora dupa fiecare masa se administreaza o anumita cantitate dintr-un lichid (150-300 calorii) fara un gust specific.
Cele doua optiuni sunt:
3-4 lingurite de zahar, diluate intr-un litru de apa (zahar alb sau fructoza, si nu miere sau zahar brun, care au putin mai mult gust); 1-4 lingurite ulei extravirgin diluate intr-un litru de apa. Aceste cantitati se vor administra la o ora dupa fiecare masa sau doar de doua ori pe zi dupa masa. Ideal ar fi, spre exemplu: micul dejun la ora 8, apoi, la ora 10, o lingurita din unul dintre amestecurile mai sus mentionate. Intre orele 9 si 11 nu manca nimic, decat, eventual, bea apa. Apoi ia pranzul la ora 13 sau 14, iar la ora 16 – 2 lingurite din unul dintre amestecuri. Intre orele 15 si 17 nu manca nimic, doar bea apa.
Pentru o si mai mare eficienta a metodei, incerca sa consumi la mese alimente fara gust si nu condimenta mancarea. Chiar daca numeroase personae au slabit foarte mult cu ajutorul metodei Shangri-La, practica este totusi contestata. Este contraindicata doar diabeticilor, iar alte efecte adverse nu are.
Dr.Laura Bara