Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Merisoarele, afinele si strugurii-ursului va scapa de infectiile urinare!

15 februarie 2013
Share

Infectiile de la nivelul aparatului urinar (rinichi, uretere, vezica urinara) pot fi provocate de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent de Escherichia coliE. coli. Factorii favorizanti sunt reprezentati de: sexul feminin, varsta inaintata, constipatia, litiaza urinara, hipertrofia prostatei, defectele congenitale ale cailor urinare.

Simptomatologia infectiilor urinare variaza in functie de localizare, varsta, sex, starea de sanatate a pacientului:

  • In cazul infectiilor urinare joase (ureter, vezica urinara): jena, durere sau usturime la mictiune (urinare), disconfort la nivelul etajului abdominal inferior, mictiuni frecvente; urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie sau poate avea un miros neplacut.
  • In cazul infectiilor inalte (la nivelul rinichilor): febra, frisoane, greata, dureri lombare, stare generala alterata.   

Daca exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate. In paralel cu tratamentul antibiotic, dar si dupa terminarea acestuia, trebuie initiat un tratament cu plante ce au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic, crescand astfel imunitatea.

 

Plantele au efecte antiinflamatoare si antiseptice in cazul infectiilor urinare

Plantele pot fi folosite sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi, gemoderivate: merisorul, afinul, urzica, coada-calului, matasea de porumb, cozile de cirese, mesteacanul, patrunjelul, mugurii de plop, sulfina, strugurii-ursului. Toate aceste remedii naturiste pentru infectiile urinare au actiune antiinflamatoare, antiseptica si diuretica, ajuta la diminuarea simptomelor, la prevenirea complicatiilor si recidivelor. Pentru o eficacitate maxima, curele cu aceste plante trebuie urmate cel putin 20-30 de zile.

 

Uleiurile esentiale sau tinctura de propolis – utile in tratamentul infectiilor urinare

Pentru tratamentul naturist al infectiilor urinare se pot folosi si amestecuri de uleiuri esentiale (cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt), avand puternice efecte antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatoare, diuretice. Ajuta la diminuarea simptomelor, dar si la prevenirea aparitiei litiazei urinare sau la eliminarea calculilor. Se administreaza 2-3 picaturi de 3 ori pe zi, intre mese, intr-o lingurita de miere, timp de 7-14 zile.

De asemenea, propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomanda tinctura de propolis, din care se administreaza cate 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi. In caz de dureri, acestea pot fi ameliorate prin aplicarea compreselor calde cu apa, otet de mere sau bitter suedez pe partea inferioara a abdomenului.

Pentru cresterea imunitatii generale nespecifice a organsimului, se poate face o terapie cu:

  • Tinctura sau capsule cu echinacea, 10 zile pe luna, timp de 3 luni consecutiv;
  • Imunoterapie orala, sub forma de capsule, cu extract de E. coli, timp de 10-30 de zile, ce are efecte imunostimulatoare, ceea ce determina o crestere a rezistentei organismului in fata infectiilor urinare.

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.