Cea mai frecventă, dar şi cea mai îndreptăţită scuză pentru alimentaţia necorespunzătoare este: nu am timp să mănânc sănătos. Acesta e motivul pentru care oamenii sar peste mese, fac excese greu de imaginat atunci când, în fine, se aşează să mănânce şi, mai ales, consumă tot felul de bazaconii care nici măcar în glumă nu pot fi considerate vag sănătoase.
O merdenea grasă, plină de acizi graşi trans? Stropită din belşug cu un suc în care zahărul abundă? Sau o shaorma cu de toate, că, nu-i aşa, are şi urme fine de salată în ea? Am putea continua pagini întregi cu liste cu ce mâncăm în grabă şi asta fără a culpabiliza pe cineva. Aşa ceva găsim la îndemână când nu avem timp să mâncăm „omeneşte”. Mai mult, sunt produse foarte atrăgătoare şi bune la gust, chiar dacă din punct de vedere nutriţional nu se califică nici măcar pentru ultimul loc…. O să ţinem minte şi a doua, a treia zi că au fost bune şi o să vrem să le mâncăm din nou. Nu vrem să reproşăm, doar constatăm.
Prânzul la birou, o masă practic inexistentă
Programul zilei omului modern are de-a face cu orice numai cu fiziologia şi buna funcţionare a organismului nu. Până şi strămoşii noştri, care trudeau la câmp de la răsăritul până la apusul soarelui aveau dedicată o „pauză de prânz”, când mâncau şi se odihneau.
Astăzi, mulţi mănâncă „pe taste” şi bănuim că, deseori, nici nu realizează cu adevărat ce mestecă sau măcar ce gust are mâncarea, darămite dacă este sănătoasă sau nu. Ce-i de făcut, totuşi? Nu recomandăm să ne culcăm pe o ureche şi să devenim fatalişti, mai ales că există soluţii. Una dintre ele a fost mult exploatată în vremuri de carantină: livrarea de mâncare la domiciliu sau la locul de muncă.
Livrarea mâncării la domiciliu, o soluţie?
Ştim, este de 100 de ori mai bine să îţi prepari singur mâncarea. Dar hai să luăm soluţia extremă în care chiar nu avem timp. Sau poate suntem un adevărat pericol şi nu ne poate lăsa nimeni singur în bucătărie, fără risc de a da foc la casă. Deci trebuie să comandăm. Este o soluţie în regulă, condiţia fiind să alegeţi ceva sănătos.
Am studiat recent diferite meniuri şi am văzut că, alături de „bombe” de grăsime şi zahăr sunt şi alternative în regulă. Şi puteţi cere să nu pună ulei, de exemplu. Sau să nu comandaţi pizza cu 5 topping-uri, ci doar cu sos de roşii şi puţină mozzarella (chit că pizza nu este exact etalonul mâncatului sănătos).
Dacă nu aveţi chef sau nu puteţi comanda pentru că sunteţi pe drumuri, puteţi găsi ceva sănătos până şi la… benzinărie. Există cutii cu salată sau sandvişuri vegetariene la toate lanţurile mari de benzinării. Simultan, vă puteţi hidrata cu un ceai aromat. Tot de la benzinărie.
„Pacheţelul” pentru birou – idei sănătoase, cu puţine calorii
Legumele şi fructele, întotdeauna cea mai bună variantă
Dacă sunteţi în oraş şi lucraţi toată ziua la birou, e plin cu tarabe cu legume şi fructe proaspete. În Bucureşti, cel puţin, au apărut două-trei astfel de tarabe în multe intersecţii, dar sigur există şi în alte oraşe. Dar le puteţi lua de la orice supermarket. Cu toate acestea, sunt rari oamenii care ies din birouri şi se „alimentează” cu un măr, o roşie sau un castravete pentru o gustare sănătoasă.
Însă dacă nu aveţi timp să ieşiţi din birou, ultima soluţie ar fi batoanele pentru sportivi. Mai simple sau mai complexe, sunt concepute pentru cei care nu au timp nici să îşi tragă sufletul. Atenţie, însă, unele au foarte multe calorii. Pentru că, nu-i aşa, sunt făcute pentru sportivi.