Astenie şi anemie, doi termeni pe care îi auzim frecvent, dar pe care nu multă lume ştie să-i diferenţieze. Aşadar, iată când vorbim despre astenie, când despre anemie; cum le prevenim, sau dacă este cazul, cum le tratăm.
Astenia se referă la oboseala fizică accentuată sau la un nivel scăzut de energie. Aceasta poate afecta o singură parte a corpului sau mai multe. Astenia nu este o boală, însă este un semn al multor afecţiuni acute sau cronice sau al unor efecte adverse medicamentoase. Anemia este o afecţiune în care există un număr insuficient de globule roşii în sânge pentru a transporta oxigen către ţesuturi. Există mai multe tipuri de anemie, în funcţie de cauză şi poate fi temporară sau pe termen lung. Iar ca severitate poate fi uşoară sau severă.
Astenia şi anemia, simptome comune
Deşi sunt două tablouri clinice total diferite, anemia şi astenia pot avea în comun oboseala excesivă, după cum urmează:
- oboseala regională apare într-o anumită regiune, precum braţe sau picioare. Se pot asocia şi alte simptome ca spasmele musculare, tremorul sau mişcarea cu întârziere a membrelor.
- oboseala generalizată poate apărea şi poate interfera cu activităţile zilnice.
De obicei, astenia este cauzată de alte afecţiuni. Printre acestea se numără deficitul de vitamina B12, apneea de somn, infecţiile, anemia, bolile cardiovasculare, distrofia musculară, afecţiunile tiroidiene, cancerul sau afecţiunile mintale.
Semnele şi simptomele anemiei variază, în funcţie de cauză. Anemia poate apărea şi în urma reacţiilor adverse la unele medicamente (pentru depresie, anxietate, hipertensiune arterială, statine sau chimioterapice). La început, anemia poate fi uşoară şi poate trece neobservată. Dacă este cauzată de o boală cronică, aceasta poate fi mascată. Însă, pe măsură ce boala se agravează, simptomele devin mai intense. Iată care sunt cele mai frecvente semne şi simptome ale anemiei:
- oboseală excesivă
- slăbiciune musculară
- paloare a pielii
- bătăi neregulate ale inimii
- senzaţie de lipsă de aer
- ameţeli
- durere în piept
- mâini şi picioare reci
- dureri de cap
Tratamentul şi prevenţia asteniei
Tratamentul diferă în funcţie de cauză. De exemplu, dacă este cauzată de o infecţie bacteriană, astenia se poate vindeca după urmarea tratamentului cu antibiotice recomandat pentru infecţie. Dacă este vorba despre o boală cronică, odată cu începerea tratamentului se va ameliora şi astenia. În cazul efectelor adverse medicamentoase, trebuie informat medicul şi ajustate dozele. Un stil de viaţă sănătos poate scădea riscul de apariţie a bolilor cronice care cauzează astenia.
Alimente care vă scapa de anemie
Tratamentul şi prevenţia anemiei
Având în vedere că există numeroase tipuri de anemie, tratamentul acesteia vizează cauza. În cazul anemiilor cu deficit de fier (cele mai frecvente) este necesară suplimentarea cu fier şi schimbarea dietei. Reţineţi, anemia se tratează doar cu ajutorul specialistului!
Cele mai multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. Însă puteţi evita apariţia anemiei cu deficit de fier sau vitamine prin adoptarea unei diete bogate în vitamine, minerale şi fier.