Aromate, dulci sau acrisoare, zemoase si colorate, merele se numara printre cele mai sanatoase fructe si printre preferatele foarte multor persoane. Pe piata exista foarte multe soiuri de mere delicioase, printre care Jonathan, Frumos de Voinesti, Goldrush etc. Un proverb stravechi spune ca „Un mar pe zi tine medicul la distanta”. Iar merele se numara printre cele mai cultivate si consumate fructe din lume.
Sunt bogate in antioxidanti, flavonoide si fibre dietetice ce ajuta la reducerea riscului de cancer, a hipertensiunii, diabetului, bolilor de inima etc. Adevarul este ca merele sunt un izvor de sanatate, contin vitamina C, complexul de B-uri, fibre alimentare, fitonutrienti si minerale, cum ar fi calciu, potasiu, fosfor etc.
Merele previn atacurile de astm?
Persoanele care sufera de astm prezinta adesea un nivel scazut de antioxidanti in organism. Asa cum aminteam mai sus, merele sunt bogate in vitamina C si flavonoide (compusi care se gasesc in fructe, legume etc.). Atat vitamina C, cat si flavonoidele detin proprietati antioxidante. In urma unui studiu, s-a descoperit ca suplimentele de vitamina C protejeaza impotriva astmului indus de efortul fizic, o forma de astm care se caracterizeaza prin crize manifestate in timpul si dupa ce se efectueaza exercitiile fizice.
Reduc riscul de accident vascular cerebral
Un studiu care a implicat un numar de 9.208 barbati si femei a demonstrat ca cei care consumasera mere pentru o perioada de 28 de ani prezentau cel mai mic risc in ceea ce priveste accidentul vascular cerebral.
Consumul de mere si riscul de diabet
Persoanele care se confrunta cu diabet stiu ca merele reprezinta un pion principal in lupta cu aceasta afectiune metabolica. Fitonutrientii din mere ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange in mai multe moduri. Respectiv prin inhibarea enzimelor implicate in metabolizarea carbohidratilor in zaharuri simple. Dar şi prin stimularea celulelor pancreatice pentru a produce insulina şi prin scaderea absorbtiei zaharurilor din sange. Este important sa consumati merele cu tot cu coaja.
Previn constipatia si combat oboseala
Merele proaspete contin atat fibre solubile, cat si insolubile, care ajuta tranzitul intestinal. In plus, odata cu constipatia poate aparea si halena, acel miros neplacut al respiratiei. Merele contin pectina ce ajuta la controlul acestui miros neplacut. Continutul bogat de vitamina C din mere lupta impotriva radicalilor liberi, care duc la stresul oxidativ, unul din factorii majori ai oboselii.
Merele mentin sanatatea neurologica
Consumul de mere actioneaza in mod benefic si in ceea ce priveste sanatatea neurologica. Fructele contin un antioxidant numit quercitina, ce reduce moartea celulara cauzata de oxidarea si inflamatia neuronilor. Concluzia apartine unui studiu realizat de expertii Universitatii din Quebec, Canada. Si tot merele previn formarea calculilor biliari. De aceea, medicii recomanda o dieta bogata in fibre, pentru a ajuta la controlul nivelului de colesterol si al greutatii.
Alimentele procesate, consumul de sucuri acidulate sunt responsabile de introducerea toxinelor in organism. Exista persoane sceptice in ceea ce priveste curele de detoxifiere. Totusi, unul din cele mai bune lucruri pe care le puteti face este consumul de fructe si legume proaspete, printre care si merele. Merele rosii contin quercitina, iar aceasta ajuta la fortificarea sistemului imunitar, mai ales atunci cand o persoana este stresata.