Menstruaţia neregulată ar putea prezice apariţia bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Concluzia care confirmă nenumărate cercetări anterioare le aparţine specialiştilor de la Monash University şi University of Newcastle, Australia, şi a fost publicată recent în Clinical Endocrinology.
Cercetărorii australieni au descoperit că femeile care au menstruații neregulate prezintă cu 20% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu femeile cu cicluri menstruale regulate.
Screeningul salvează vieţi
Autorii studiului consideră că rezultatele obţinute evidențiază importanța screeningului pentru depistarea timpurie a diabetului și a bolilor de inimă. Acest lucru este indicat mai ales în cazul afecţiunilor asociate cu menstrele neregulate la femeile care au peste 40 de ani, inclusiv sindromul ovarelor polichistice şi menopauza timpurie.
Ciclul menstrual, un indicator precoce al altor afecţiuni?
Cercetătorii au colectat și analizat date înregistrate de-a lungul a 20 de ani de la femeile născute între 1946 și 1951. Dintr-un total de 13.543 de participante la studiu, 12.135 femei au raportat cicluri regulate și 1.408 au raportat cicluri menstruale neregulate.
După centralizarea şi interpretarea datelor folosind modele de regresie Cox, specialiştii au descoperit un risc crescut de apariţie atât a bolilor cardioavsculare, cât şi a diabetului de tip 2. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că ciclurile menstruale ar putea fi un indicator precoce al acestor două afecţiuni.
Folosind regresia Cox, oamenii de știință au pot explora anumite variabile (cum ar fi menstrele neregulate), pe o perioadă de timp, pentru a estima riscul declanşării unui anumit eveniment. În acest caz, este vorba despre apariţia unor boli de inimă sau a diabetului de tip 2.
Tot ce trebuie să ştiţi despre ciclul menstrual
Menstruaţia neregulată, diabetul şi bolile cardiovasculare. Ce au în comun?
Studiul nu este conceput pentru a vedea dacă menstruaţiile neregulate în sine provoacă riscuri crescute de apariţie a afecţiunilor urmărite, ci are un alt scop. Mai exact, specialiştii consideră că problemele de sănătate subiacente care provoacă menstruații neregulate pot reprezenta, de asemenea, o cauză suplimentară a apariţiei bolilor cardiovasculare și a altor boli metabolice.
Deși studiul nu ține cont de diagnosticele specifice care pot cauza menstruaţii neregulate, în majoritatea cazurilor este vorba despre sindromul ovarelor polichistice, explică Rachel Urrutia, profesor de obstetrică și ginecologie la UNC School of Medicine, Carolina de Nord, pentru publicaţia Everyday Health. Această afecţiune poate fi legată şi de alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială, colesterol LDL (rău) ridicat și colesterol HDL (bun) scăzut, apnee în somn, depresie și anxietate.