Menopauza apare in momentul in care unei femei i se opreste ovulatia,iar menstruatia lunara nu mai apare. Majoritatea femeilor intra la menopauza intre 45 si 55 de ani, varsta medie fiind de 51 de ani. Exista insa si femei care pot experimenta menopauza inainte de 40 de ani.
Dar, de obicei, menopauza timpurie sau precoce se instaleaza intre 41 si 45 de ani. In unele cazuri, este cumva indusa in urma unei interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor sau in urma unor tratamente medicale, precum radioterapia sau chimioterapia.
In alte cazuri, ovarele pur si simplu nu mai produc ovule, fara nicio explicatie. Pentru foarte multe dintre femei, faptul ca nu mai sunt fertile este devastator, mai ales daca menopauza timpurie intervine inainte de a avea copii.
Simptomele menopauzei timpurii
Sunt adesea asemanatoare cu cele ale menopauzei obisnuite si presupun aparitia bufeurilor, transpiratiei etc. Pe langa aceste simptome, ovarele produc mai putin estrogen. Poate aparea uscaciunea vaginala (vaginul se subtiaza si devine mai putin flexibil), vezica urinara se irita si apare incontinenta urinara, se instaleaza schimbari la nivel emotional (modificari ale dispozitiei, depresie moderata), pielea si ochii se usuca, femeia nu se mai poate odihni, scade si libidoul.
Cauzele menopauzei precoce
Printre cauzele menopauzei timpurii se numara bolile autoimune precum hipotiroidismul, boala Crohn, artrita reumatoida, lupus eritematos etc. De asemenea, mai poate fi vorba si de anumite conditii genetice, cum ar fi insuficienta ovariana si, rareori, galactozemia. Aceasta apare in momentul in care organismul nu poate converti carbohidratul galactoza in glucoza. Se crede ca galactoza neconvertita poate fi toxica pentru ovare.
Alte conditii, precum hiperplazia suprarenala genitala, pot conduce la menopauza timpurie. De asemenea, infectiile virale ar putea cauza menopauza timpurie la unele femei. Menopauza poate fi indusa si din motive medicale, cum ar fi cancerul ovarian, ce necesita eliminarea ovarelor prin intermediul unei operatii chirurgicale. Radioterapia sau chimioterapia poate afecta ovarele, insa acestea pot incepe din nou sa functioneze dupa o anumita perioada. Depinde de doza administrata, de tipul medicamentelor, de varsta femeii etc.
Diagnostic
Diagnosticul de menopauza timpurie se pune in urma examenului, istoricului medical si familial. Apoi se mai fac teste pentru a depista o eventuala sarcina, anumite tulburari hormonale, boli la nivelul aparatului reproducator. Se fac investigatii pentru a se depista si alte conditii asociate cu menopauza, precum prezenta bolilor autoimune despre care aminteam mai sus, se realizeaza teste genetice, dar si teste de sange pentru a verifica nivelul hormonilor. Din pacate, nu exista niciun tratament disponibil impotriva menopauzei timpurii, iar femeile care experimenteaza aceasta conditie sunt predispuse riscului de osteoporoza si bolilor de inima. In cazuri foarte rare, ovarele pot incepe sa functioneze din nou.
Menopauza timpurie poate avea un efect devastator asupra psihicului femeii care ar putea avea nevoie de consiliere si sprijin psihologic pentru a accepta aceasta problema de ordin fizic.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Betterhealth.au; Webmd.com