Odata cu trecerea anilor, majoritatea femeilor se confrunta cu cresterea in greutate. Cu atat mai mult, femeile aflate in jurul varstei de 40-50 de ani se plang de un spor ponderal care, de cele mai multe ori, este pus pe seama intrarii la menopauza.
La 20, chiar 30 de ani, cateva kilograme in plus pot fi date jos cu usurinta, lucru care mai tarziu poate fi extrem de dificil, inclusiv prin diminuarea aportului caloric sau efectuarea unei activitati fizice regulate. Chiar daca sporul ponderal este inevitabil odata cu instalarea menopauzei, asta nu inseamna ca nu exista remedii care pot ajuta femeile sa isi mentina silueta. In aceasta perioada, nivelul de estrogen scade, iar schimbarile majore pot duce la alte dezechilibre hormonale care predispun la cresterea in greutate. De regula, dispozitia kilogramelor in plus in pre- si postmenopauza este la nivelul abdomenului, si mai putin la nivelul coapselor.
De unde kilogramele in plus?
Grasimea abdominala (circumferinta >80 cm la femei) este un factor de risc major pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare si a cancerului de colon. Pe langa aspectul medical, nu trebuie uitat impactul emotional pe care il are cresterea in greutate, la care se adauga schimbarile de dispozitie si celelalte neplaceri specifice acestei treceri catre alta etapa, de exemplu bufeurile. Din cauza acestor modificari, unele femei devin mai sedentare, abandoneaza mersul la sala si comoditatea isi spune cuvantul. In aceste conditii, se refugiaza in mancare, mai ales in dulciuri, lucru ce are un impact dezastruos asupra siluetei.
Ponturi pentru scaderea in greutate
- Cu fiecare decada, indeosebi dupa menopauza, metabolismul functioneaza mai lent, iar arderea caloriilor nu se mai face cu aceeasi rapiditate. Acest lucru impune urmarea unei diete cu si mai putina mancare (a nu se intelege prin asta infometare) si practicarea unei activitati fizice zilnic. Cu alte cuvinte, femeile la menopauza trebuie sa manance mai putin ca inainte (scazand si nevoile) si sa faca sport.
- Mancarea gatita trebuie sa contina cat mai putin ulei (de preferat cel de masline) si grasimi de origine animala. In ajutor vin insa fructele, legumele si cerealele si, nu in ultimul rand, beti cat mai multa apa si ceaiuri din plante.
- Pentru a mentine rezultatele obtinute in urma unei diete echilibrate, trebuie sa faceti miscare zilnic: plimbati-va, faceti jogging si, nu in ultimul rand, renuntati la lift sau la scarile rulante. Avand in vedere programul incarcat, nu spune nimeni sa va faceti abonament la sala sau sa alergati (desi aceste activitati sunt mai mult decat indicate), insa se poate incepe prin renuntarea la masina, prin mers pe jos, urcatul si coboratul scarilor. Ulterior, cand toleranta la efort creste, inotul, aerobicul si joggingul pot fi incorporate in programul zilnic pentru a va mentine suple si sanatoase.
Pentru a va atinge obiectivul, din alimentatia curenta trebuie sa dispara dulciurile, zaharul, bauturile carbogazoase si rontaielile (sticksuri, covrigei, chipsuri, alune, seminte, popcorn etc.). Oricat de greu vi se pare, ganditi-va ca telul este obtinerea greutatii dorite si mentinerea sanatatii. Cu timpul, vor disparea frustrarile legate de abstinenta si va veti simti bine in pielea dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva