Mamografia este un test imagistic care ajuta la detectarea cancerului de san. Aceasta utilizeaza raze X pentru a evidentia cresteri anormale sau modificari la nivelul tesuturilor sanilor. Ca imagine, tesutul sanilor apare alb si opac, iar tesutul gras apare mai inchis la culoare.
In plus, mamografia poate ajuta medicul sa determine urmatorul pas in cazul in care este evidentiat un nodul sau alte modificari la nivelul sanilor.
Cand trebuie efectuata o mamografie?
Riscul de cancer de san creste odata cu varsta. Din acest motiv, este important ca toate femeile aflate la menopauza sa efectueze o mamografie in mod constant. Aceasta investigatie este de mare folos, deoarece detecteaza boala in stadii incipiente, inainte de a fi palpabila la un examen fizic. Prin urmare, mamografia creste sansele de supravietuire in cazul unui cancer de san.
Conform Societatii Americane de Cancer, femeile intre 40 si 44 de ani ar trebui sa faca o mamografie anual, mai ales daca au risc crescut de cancer de san (de exemplu, factori genetici). Femeile intre 45 si 54 de ani necesita o mamografie anual, iar cele peste 55 de ani ar trebui sa faca o mamografie la fiecare 1-2 ani.
Decizia de a face o mamografie tine de riscurile asociate si de evaluarea si opinia medicului. Daca aveti peste 40 de ani, discutati cu medicul in legatura cu momentul in care ar trebui sa faceti o mamografie. Unii medici recomanda efectuarea acesteia chiar si mai devreme, in functie de factorii de risc individuali.
Ce trebuie sa stim despre mamografie
Cum va pregatiti pentru o mamografie?
Inainte de mamografie, informati obligatoriu medicul daca sunteti insarcinata sau daca banuiti acest lucru. Nu sunt restrictii alimentare. Daca luati tratament medicamentos, luati-l ca de obicei.
Asigurati-va ca nu folositi pudre, creme, deodorant sau lotiuni sub axila sau pe piept in ziua testarii. Aceste substante pot interfera cu razele X.
Va trebui sa inlaturati toate hainele pe care le purtati deasupra taliei. In plus, va trebui sa indepartati si toate bijuteriile.
Ce se intampla in timpul mamografiei?
Veti fi rugata sa stati in fata unui aparat cu raze X. Radiologul va plasa sanii pe un platou cu raze X, iar sanii vor fi comprimati. Aceasta compresie este necesara pentru a obtine cele mai clare imagini cu cea mai mica doza de radiatii. Este important sa cooperati pentru a obtine cele mai bune imagini. Daca simtiti ca presiunea este prea mare, informati radiologul.
Daca simtiti un disconfort de la presiune, aceasta va dura doar cateva secunde, atat timp cat dureaza mamografia. Pentru a ameliora durerea, puteti stabili efectuarea acestei investigatii cu 10 zile inainte de menstruatie, atunci cand sanii sunt mai putin sensibili.
Sanilor li se vor captura imagini in mai multe pozitii pentru a putea fi vizualizat tesutul acestora in mod adecvat. Pentru un test de rutina, doua imagini pentru fiecare san sunt suficiente. Examinarea dureaza intre 5 si 10 minute. In final, medicul radiolog interpreteaza rezultatele.
Menopauza si durerile de sani: ce trebuie sa stiti
Ce se intampla dupa o mamografie?
Daca simtiti un disconfort dupa mamografie, intrebati medicul daca puteti lua o aspirina sau ibuprofen pentru a-l ameliora. In principiu, va puteti intoarce imediat la activitatile zilnice.
Rezultatul mamografiei va fi inmanat medicului curant, care va decide daca aveti sau nu nevoie de investigatii suplimentare, precum o ecografie de san sau o biopsie.