Inainte si dupa menopauza este posibil sa aveti dureri sau sensibilitate la nivelul sanilor. Desi sanii pot deveni mai durerosi in timpul menstruatiei, acest lucru poate aparea si la menopauza, insa din alte cauze.
O femeie ajunge la menopauza dupa ce nu a mai avut menstruatie timp de 12 luni. Aceasta este perioada urmatoare unei perioade de tranzitie, denumita premenopauza, atunci cand nivelul estrogenului si al progesteronului fluctueaza imprevizibil. Aceste fluctuatii hormonale sunt responsabile de aparitia durerii de sani.
Care sunt cauzele de aparitie a durerilor de sani la menopauza?
In timpul premenopauzei, fluctuatiile hormonale sunt mai severe, in comparatie cu cele din timpul menstruatiei. Este, de asemenea, posibil sa observati ca sanii isi schimba marimea (se maresc sau se micsoreaza) sau forma.
Durerea de sani ar trebui sa dispara dupa ce o femeie nu mai are menstruatie si intra la menopauza. Insa, daca urmeaza o terapie hormonala cu estrogen, riscul ca durerea de sani sa persiste creste.
5 simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate
Tratamentul durerilor de sani
Durerea de sani si disconfortul ar trebui sa dispara odata cu instalarea menopauzei si cu scaderea nivelului de estrogen. Insa, poate cauza un disconfort major la premenopauza.
Iata ce puteti face pentru a ameliora durerea de sani:
- Luati medicamente pentru durere, precum ibuprofen, insa doar cu acordul medicului. Este posibil ca acestea sa interactioneze cu medicamentele pe care le luati deja.
- Reduceti consumul de sare.
- Beti multa apa. Deshidratarea poate duce la retentia de lichide, ceea ce agraveaza durerea de sani.
- Reduceti consumul de cafea.
- Eliminati grasimile saturate din dieta.
- Purtati un sutien de buna calitate, care ofera suportul necesar sanilor.
- Faceti exercitii in mod constant, cel putin 20 de minute pe zi, minimum 5 zile pe saptamana. Mai mult, puteti discuta cu un specialist despre exercitiile fizice care pot imbunatati structura sanilor.
- Aplicati comprese calde, de cateva ori pe zi, timp de cateva minute.
- Faceti bai sau dusuri calde.
- Renuntati la fumat.
Semnele si simptomele excesului de estrogen
Durerea de sani poate fi deranjanta, insa, de cele mai multe ori, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Dar exista unele situatii in care trebuie sa mergeti la medic daca aveti astefl de dureri.
Multe femei se ingrijoreaza ca acestea pot fi asociate cu cancerul de san, in special daca observa si prezenta unui nodul. Schimbarile de la nivelul sanilor in timpul premenopauzei si al menopauzei sunt normale. Insa, este recomandat sa mergeti la medic daca observati:
- Schimbari evidente ale formei si dimensiunii sanilor, mai ales daca apar doar la un san.
- Schimbari la nivelul texturii pielii.
- Secretie inexplicabila din mamelon.
- O umflatura sau un nodul la nivelul axilei.
- Un nodul sau o zona ferma a sanului.
- Durerea de sani persistenta.
De asemenea, este recomandat ca orice femeie peste 40 de ani sa efectueze mamografii la 1 an sau 2 pentru control. Daca aveti factori de risc pentru aparitia cancerului de san (o ruda de gradul intai care a suferit de cancer de san sau alti factori) ori simptome ingrijoratoare, este indicat sa efectuati investigatii chiar mai devreme, in functie de sfatul medicului.