Una dintre problemele care apar in menopauza este balonarea. Iata de ce apare balonarea si cum puteti remedia problema.
Menopauza este o perioada din viata unei femei care semnalizeaza incetarea menstruatiilor. Simptomele premenopauzei si ale menopauzei, inclusiv balonarea, pot aparea chiar si cu 4 ani inainte de instalarea propriu-zisa a acesteia, din cauza scaderii nivelului de hormoni feminini.
Balonarea aparuta in menopauza este normala si are doua principale cauze: retentia de apa sau gazele intestinale. Nivelul hormonilor feminini fluctueaza frecvent in timpul premenopauzei. Cresterea nivelului de estrogen poate duce la retentia de apa si, prin urmare, la balonare.
Care sunt cauzele balonarii?
Din nefericire, estrogenul nu este singurul responsabil de acestea. Inainte si dupa instalarea menopauzei, balonarea poate fi in stransa legatura si cu schimbarile de la nivelul tractului gastrointestinal. Aceste schimbari pot avea mai multe cauze:
- Modificari ale dietei sau ale apetitului
- Incetinirea digestiei
- Stresului
- Inghitirea aerului
- Prezenta anumitor afectiuni
Toate acestea pot duce la acumularea de gaze intestinale.
Menopauza, alta provocare pentru femeile cu diabet
Retentie de apa sau gaze intestinale?
Este dificil de precizat care dintre acestea cauzeaza balonarea. Gazele intestinale pot fi si rezultatul captarii aerului. De multe ori, balonarea poate fi prevenita daca mancati mai incet si portii mici si daca evitati consumul de bauturi carbogazoase.
Retentia de apa poate aparea in diferite zone, spre deosebire de gazele intestinale. O femeie poate observa umflarea mainilor si a picioarelor, a abdomenului sau a altor parti ale corpului.
Cum poate fi prevenita si ameliorata balonarea?
Prevenirea balonarii in timpul menopauzei poate fi cel mai bun tratament. Din fericire, evitarea acesteia poate fi facuta cu usurinta prin schimbarile stilului de viata. Iata ce puteti face:
- Hidratati-va! In timp ce retentia de apa duce la balonare, hidratarea mentine functionarea normala a tractului gastrointestinal.
- Faceti exercitii fizice constant! Transpiratia amelioreaza retentia de apa si favorizeaza digestia, prevenind balonarea.
- Evitati alimentele contraindicate! Unele alimente pot duce la balonare, precum fasolea, broccoli, prajelile sau alimentele bogate in grasimi saturate.
- Evitati bauturile carbogazoase! Acestea pot determina acumularea de gaze in exces la nivelul stomacului.
- Renuntati la guma de mestecat! Aceasta favorizeaza inghitirea aerului si, astfel, provoaca balonarea.
- Renuntati la fumat! Fumatul poate duce, de asemenea, la inghitirea aerului.
- Reduceti consumul de sare! Sarea in exces poate cauza retentia de apa si umflarea. Este indicat sa reduceti atat sarea adaugata in mancare, cat si alimentele procesate, fiind condimentate in exces.
- Consumati alimente bogate in probiotice! Acestea sunt iaurtul, chefirul sau puteti apela la suplimentele cu probiotice.
- Mancati portii mai mici! Portiile mari pot fi greu de digerat, in special din cauza ca metabolismul incetineste in timpul menopauzei.
Daca aceste metode de ameliorare nu va ajuta, este recomandat sa mergeti la medic pentru a va prescrie un tratament medicamentos, ce poate include medicamente ce absorb gazele intestinale, diureticele sau anticonceptionalele orale.