Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Menopauza: ce modificari provoaca la nivelul pielii

25 aprilie 2016
Share

Menopauza este un proces foarte complex, inevitabil si de temut. Propriu-zis, menopauza incepe dupa ce o femeie nu a avut ciclu menstrual timp de 12 luni consecutive, deci odata cu incetarea permanenta a menstruatiei. Pentru unele femei, trecerea este lina si relativ rapida, in alte cazuri insa, este dificila si indelungata.

Menopauza asociaza multiple schimbari la nivelul pielii, starea acesteia fiind direct influentata de declinul activitatii ovariene. Manifestarea cea mai cunoscuta consta in „bufeuri” – episoade de caldura intensa la nivelul pielii, in special la fata, insotite de transpiratie profuza (abundenta). Pe langa bufeuri, scaderea secretiei de estradiol la menopauza se asociaza cu o imbatranire accelerata a pielii. In plus, la unele femei, modificarea calitatii secretiei glandelor sebacee duce la aparitia tenului gras si, paradoxal, a puseelor de acnee greu de tratat (acneea femeii mature).

Piele lipsita de fermitate

Repartizarea depozitelor adipoase este influentata si ea de nivelul hormonilor estrogeni, declinul acestora in timpul menopauzei ducand la un proces de redistributie, cu sporirea depozitelor de grasime periabdominala si de la nivelul feselor si coapselor, concomitent cu pierderea de tesut gras de la nivelul fetei, gatului, bratelor. Ceea ce favorizeaza accentuarea ridurilor, aspectul de piele care atarna. Un alt efect al scaderii nivelului de estrogen este reducerea proceselor de reparare cutanata, in special la nivelul tesutului de sustinere (fibre de colagen si elastina).piele

Functia de bariera a pielii scade

Reducerea fluxului sangvin la nivelul dermului duce la o scadere a grosimii epidermului si o reducere a functiei de bariera a pielii, care agraveaza pierderea de apa transepidermica. Rezultatul? Xeroza sau pielea uscata, frecvent si o cauza a mancarimilor redutabile. Pe langa cele mentionate, mai pot aparea si alte modificari ale pielii la menopauza/perimenopauza: vulvovaginita atrofica (subtierea semimucoasei si a mucoasei genitale); hirsutismul (exces de pilozitate in zone atipice, in special faciala); alopecia (aproximativ o treime dintre femei sufera de caderea parului, in special din regiunea frontala si fronto-parietala); keratoderma climactericum (ingrosarea tegumentului la nivelul palmelor si plantelor).

Gesturi care o imbatranesc prematur

Exista cateva obiceiuri pe care doamnele ar trebui sa le evite, printre care:

  • In primul rand, expunerea prelungita la soare, deoarece ultravioletele exercita un efect nociv suplimentar asupra fibrelor de colagen si elastina (generand ceea ce numim „elastoza solara”). In plus, este accentuata tendinta de „patare” a pielii, in special pe fata, maini, antebrate, decolteu.
  • Fumatul, care contribuie prin incetinirea proceselor de reparare cutanata si reducerea elasticitatii, cu accentuarea procesului de ridare.
  • Sedentarismul.
  • Consumul important de alcool.
  • Dieta dezechilibrata.

Trucuri pentru a imbunatati aspectul tenului

O consultatie endocrinologica poate fi utila. In anumite cazuri, exista posibilitatea terapiei de substitutie hormonala, ce previne multe dintre aceste simptome neplacute. Si o consultatie dermatologica poate fi eficienta, pentru o evaluare generala si consiliere specifica.

  • Sunt de evitat produsele cosmetice degresante, gomajul riguros, dusurile fierbinti, deoarece acestea pot agrava xeroza.
  • Dermatologul poate prescrie un emolient adaptat, eventual cu dublu efect (hidratare si antipruriginos), un lubrifiant pentru zona genitala si un produs special pentru hidratarea fetei (bogat in antioxidanti, acid hialuronic si alte ingrediente anti-aging).
  • Fotoprotectia este mai importanta ca niciodata, fiind necesar un produs cu spectru larg, de tip „bloc total”, palarie, bluze cu maneci lungi etc.
  • Suplimentarea aportului de acizi grasi Omega-3 (din surse naturale, ideal) si de vitamina D este benefica si pentru functia de bariera a pielii.

Dr. Madalina Caraivan

Medic specialist dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.