Pentru femeile cu diabet zaharat, ciclul menstrual lunar poate aduce, pe langa schimbari ale starii de dispozitie, balonare, oboseala, rezistenta crescuta la insulina si pofte alimentare variate (de exemplu, pentru ciocolata). Dar ce se intampla atunci cand menopauza incepe sa se instaleze?
Schimbarile pe care le aduce menopauza in organismul femeii pot avea efecte nefaste asupra gestionarii tratamentului diabetului zaharat. Modificarile nivelurilor estrogenilor si progesteronului vor afecta raspunsul la insulina.
Pe parcursul anilor de tranzitie spre menopauza (cand ciclurile menstruale se raresc, perioada cunoscuta sub denumirea de premenopauza), acesti hormoni sunt instabili, au valori variabile, si pot cauza dificultati in managementul diabetului zaharat. Nivelurile mai ridicate de estrogeni, de obicei, imbunatatesc sensibilitatea la insulina, in timp ce nivelurile mai ridicate de progesteron determina rezistenta la insulina. Pe fondul aparitiei acestor schimbari, pacientele cu diabet zaharat vor observa cum reglarea nivelului glicemiei ar putea fi mai dificila in unele zile.
Mai multe kilograme, doze mai mari de tratament
In timp, modificarile hormonale isi pun amprenta asupra greutatii corporale. Iar greutatea in sine are un impact major asupra evolutiei diabetului zaharat. Femeile care cresc in greutate in timpul si dupa instalarea menopauzei vor avea un necesar crescut de insulina sau doze mai mari de medicamente antidiabetice orale pentru controlul nivelurilor glicemice. Femeile cunoscute cu prediabet pot dezvolta diabet zaharat tip 2, asa ca trebuie sa fie constiente de acest risc.
Menopauza si kilogramele in plus: si totusi va puteti mentine silueta
Atentie la manifestari!
In plus, pe langa trasaturile diabetului care afecteaza semnificativ calitatea vietii, odata cu instalarea menopauzei, pacientele vor experimenta cu intensitate variabila manifestari neurovegetative, bufeuri si transpiratii nocturne. Acestea pot provoca tulburari ale somnului care, la randul lor, pot face ca nivelul glicemiei sa creasca foarte mult, mai ales in cazul in care stresul afecteaza diabetul. Aceste simptome ale menopauzei, inclusiv bufeurile si tulburarile de dispozitie, pot fi uneori confundate cu simptome de hipoglicemie sau hiperglicemie. De aceea, se recomanda ca aceste paciente sa nu se bazeze pe „senzatii” si sa testeze imediat glicemia din sange. Doar asa se pot evita situatii nedorite, de exemplu, situatia in care glicemia crescuta sa fie fals considerata hipoglicemie si sa-si autoadministreze eronat alimente sau bauturi indulcite, agravandu-si, astfel, starea de sanatate.
Suplimente pentru menopauza: care sunt si ce simptome amelioreaza?
Riscuri si complicatii
Daca aveti diabet zaharat tip 2, este posibil sa observati probleme de sanatate suplimentare, aparute inca de la debutul menopauzei. Femeile cu diabet tip 2 au un risc mai mare de ateroscleroza, definita prin rigidizarea si ingrosarea peretilor arterelor prin depozite de grasime (placi de grasimi), care pot duce la consecinte cu potential fatal: accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Menopauza, impreuna cu un stil de viata sedentar, predispune la osteoporoza (cu diminuarea densitatii minerale osoase).
Per ansamblu, femeile cu diabet zaharat tip 1 prezinta un risc mare pentru osteoporoza. Acest risc este chiar mai crescut in cazul femeilor cu diabet zaharat tip 2 aflate la menopauza. In concluzie, menopauza este o etapa fiziologica incomoda, insa inevitabila in viata fiecarei femei. Daca stiti ca suferiti de prediabet sau diabet zaharat, monitorizati-va cu atentie starea de sanatate!