Perioada Sărbătorilor poate fi pentru persoanele cu bila leneşă una grea, a încercărilor. Meniul tradiţional, bazat pe carne de porc sub formă de sarmale, cârnaţi sau caltaboşi, salată boeuf şi cozonac la desert este unul care „pică greu” nu doar persoanelor cu bilă leneșă, ci și celor cu o digestie sănătoasă. Atenţie, deşi vegetariană, mâncarea de post poate crea şi ea complicaţii dacă abuzaţi de prăjeli şi rântaşuri.
Dischinezia biliară, cunoscută în termeni populari ca bilă leneşă, reprezintă o afecţiune frecventă în zilele noastre, caracterizată prin mişcări anormale ale colecistului, care îngreunează eliminarea bilei, necesară în procesul digestiei.
Simptomele pe care le poate descrie persoana cu „bilă leneşă” sunt durerea abdominală puternică, localizată în special în partea dreaptă a abdomenului, durere care poate iradia în spate şi care este agravată de o masă copioasă. Alte simptome care însoţesc „bila leneşă” sunt greaţa, vărsăturile, balonarea, migrenele, starea generală alterată, fatigabilitatea şi somonolenţa.
Bilă leneșă? Reguli pentru Sărbători fericite
Chiar dacă suntem în perioada Sărbătorilor de iarnă, este important să avem grijă cum ne alimentăm şi să respectăm nişte reguli şi paşi simpli, mai ales dacă ne confruntăm cu bilă leneșă:
- decât o masă bogată, mai bine mai multe şi mai mici (sărace); ar fi bine să aveţi 4-5 mese pe zi, mici din punct de vedere cantitativ;
- evitaţi alimentele bogate în grăsimi saturate;
- evitaţi consumul de alcool;
- mestecaţi bine mâncarea, fără grabă;
- evitaţi sosurile, rântaşurile, tocăniţele şi papricaşul.
Bila leneşă, alimente permise
Sărbători sau nu, dacă suferiți de bilă leneșă, aveţi „verde” la:
- supe: supele de legume, fără grăsimi sau rântaş, cu puţină sare;
- legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, lăptuci, roşii sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaş;
- cartofi copţi în coajă sau fierţi;
- carne slabă fără piele, care se poate găti la cuptor, la grătar sau fiartă;
- peşte, în special peşte slab;
- ouă, moi, 3-4 pe săptămână;
- pâine veche de o zi, maximum 4 felii cât palma pe zi;
- pastele făinoase sunt recomandate, dar nu foarte des;
- lactate: lapte dulce smântânit, lapte bătut, kefir, brânză dulce de vacă şi urdă;
- griş, orez, fulgi de ovăz.
„Bila leneşă”, o disfuncţie ignorată
Exemplu de meniu de Sărbători pentru cei cu bila leneşă
Iată un exemplu de meniu de sărbătoare care respectă regulile amintite, pe care îl puteţi urma dacă aveți bilă leneșă, în special în perioada dintre Crăciun şi Revelion, două momente greu încercate din punct de vedere culinar. La mesele amintite, în funcţie de indicaţiile medicului specialist care vă monitorizează, vă puteţi abate de la o dietă strictă, atât cât vă permit toleranţele proprii.
Recomandări de mic dejun
Dacă aveți bilă leneșă, alimentele permise la micul-dejun sunt următoarele:
Ou fiert cu o felie de pâine şi salată cu salată verde, roşie şi brânză slabă de vacă. În cazul în care nu doriţi brânza, se poate adăuga ulei de măsline peste salată şi roşie.
SAU
Iaurt natur 150 g, 3% grăsime, cu 30 g fulgi de ovăz şi fructe de pădure: afine, zmeură.
Recomandări de gustări
Persoanele care se confruntă cu bilă leneșă, pot consuma fructe cu un conținut mare de vitamina C. Iată câteva fructe permise în dischinezia biliară:
1 mar sau un alt fruct bogat in vitamina C (afine, mure, zmeură, portocale, ananas).
Recomandări pentru masa de prânz
Masa de prânz pentru persoanele cu bilă leneșă trebuie să fie una bogată în vitamine, ușoară și cu ingrediente sănătoase. Iată câteva idei de mese de prânz dacă suferiți de dischinezie biliară:
Cartof copt cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui la cuptor fără piele, cu murături ori salată.
SAU
Carne slabă de porc sau pasăre cu fasole verde.
Bila leneșă, recomandări pentru cină
Cina, nu doar pentru cei cu bila leneșă, trebuie să fie săracă în calorii, ușoară și nu imediat ce vă așezați în pat, să dormiți. Cina trebuie luată cu 2 ore înainte de culcare. Iată ce preparate sunt recomandate pentru cina celor cu bilă leneșă:
Supă/ciorbă
SAU
Peşte slab la cuptor cu zeamă de lămâie.